Kávovou sedlinu lze znovu využít ve stavebnictví. Beton s upraveným lógrem je až o 30 procent pevnější

Ročně skončí na skládkách zhruba 11 milionů tun odpadní kávové sedliny, jejíž likvidace je poměrně zatěžující pro životní prostředí. Australští inženýři ale přišli na nový způsob jejího využití. Kávovou sedlinu přidávají do směsí betonu, třeba místo písku. Dá se tak nejen ulevit životnímu prostředí a těžbě, beton s příměsí kávového odpadu je dokonce i pevnější, píše server Good News Network.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kávová sedlina

Kávový lógr může v částečně nahradit přírodní písek (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Na techniku, která zpracovává odpadní sedlinu z kávy, přišli australští inženýři z RMIT University v Melbourne. Spočívá v tom, že se odpad z kávy nejprve během procesu pyrolýzy přemění na takzvaný biouhel, což je zuhelnatělá biomasa. Ta se potom může přidat do betonové směsi místo písku, uvádí Good News Network.

Beton s kávovou sedlinou má podle vědců hlavní výhodu v tom, že je oproti tradičnímu betonu až o 30 % pevnější. Pracuje mimo jiné s principy cirkulární ekonomiky a není kvůli němu nutné nově těžit další materiál.

Čeští vědci jako první zmapovali trávicí soustavu pravěkého trilobita. Využili k tomu urychlovač částic

Číst článek

Každoročně se kvůli potřebám stavebnictví po celém světě vytěží asi 50 miliard tun přírodního písku, jehož těžba je značně zatěžující pro životní prostředí a navíc se jedná o vyčerpatelný přírodní zdroj.

„Pokračující těžba přírodního písku po celém světě, obvykle z říčních koryt a břehů, která má uspokojit rychle rostoucí požadavky stavebního průmyslu, má velký dopad na životní prostředí. S přístupem založeným na oběhovém hospodářství bychom mohli udržet organický odpad mimo skládky a také lépe chránit naše přírodní zdroje, jako je třeba právě písek,“ říká profesor Jie Li, vedoucí výzkumného týmu, který na novém způsobu využití kávové sedliny pracuje.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme