Biatlonová střelnice je v perfektním stavu. Kdyby se trefovali, tak ušetříme za barvu, říká organizátor

Bez nich by biatlonové mistrovství světa nebylo. To se dá v Novém Městě na Moravě říct o spoustě lidí a věcí. Patří mezi ně také terče, které jsou na úvodní smíšenou štafetu připravené. Na starosti je má ve Vysočina Aréně Jan Sucharda.

Seriál Radiožurnálu Sport Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doplnily ho Markéta Davidová a Tereza Voborníková

Doplnily ho Markéta Davidová a Tereza Voborníková | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pro biatlon používáme dva druhy terčů. Jeden je papírový, který slouží na tréninku a nástřel před závodem, ten je hodinu před startem. Druhý je kovový, který se také používá na tréninku a hlavně jsou přímo na závodech. Při nástřelu ani nemají možnost si vyzkoušet kovové terče, na ty střílí až při vlastním závodě,“ popisuje Sucharda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si další díl seriálu Radiožurnálu Sport z biatlonového mistrovství světa

Druhý typ terčů se nepoužívá také proto, aby neutrpěl vadu na kráse. Před závody se musí natírat novou barvou.

„Ten nátěr je speciální, je to tenkovrstvá barva. Musí zakrýt veškeré výstřely, které tam jsou z minulých závodů. Musím říct, že v Novém Městě jsou terče a střelnice připravené vždycky perfektně. Za to může Miloš Buchta,“ dodává organizátor šampionátu.

Narážel na svého kolegu, který připravuje barvení terčů. Když štětec namočí do plechovky s barvou, musí je obarvit dokola, aby to bylo správně.

Černá a bílá

„Nejdříve jde černá barva, až poté se to překrývá bílou. Té se spotřebuje více, protože tu černou moc netrefují. Plechovka má asi tři decilitry, a na jednu celou střelnici spotřebuju decilitr jeden,“ vysvětluje Buchta

Bílá barva se nanáší válečkem a s ním to jde o něco rychleji. Když závodníci terče netrefují, může se to zdát jako až zbytečná práce.

„To k tomu prostě patří. V té rychlosti je umění se vůbec trefit. Kdyby se trefovali do černé a ne do bílé, tak bychom alespoň ušetřili,“ říká Buchta.

Důležitým prvkem je i zeď za terči. Ta musí být perfektně bílá, protože pokud se při závodě netrefí zařízení, tak není záznam. Poté se musí jít zkoumat, jestli ten zásah vyšel opravdu mimo terčové zařízení. Pokud se najde a je jisté, že závodník vystřelil správný počet nábojů, tak je vše v pořádku.

„Stává se to i ve Světovém poháru. Během jednoho víkendu se to stane jednou nebo dvakrát,“ říká Sucharda.

Nefunkční terče

A co se děje, pokud terče nefungují? To má pod kontrolou rozhodčí na trati.

„Tak je to průšvih. Pokud se tak stane, tak je povinností rozhodčího nefunkční střelecké stanoviště zavřít. Po závodě se to prozkoumává,“ dodává hlavní organizátor střelnice.

Poprvé bude střelnice v akci ve středu při závodě smíšené štafety od 17.20, kdy začíná i přímý přenos na stanici Radiožurnálu Sport. Radiožurnál nabídne aktuální vstupy.

Jan Suchan, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme