Český tenis má dočasně nové vedení, místo zadrženého Kaderky přebírá svaz Stočes

Sportovní ředitel Jan Stočes dočasně povede Český tenisový svaz (ČTS) místo prezidenta Iva Kaderky, který je od čtvrtka ve vazbě. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu a zástupci ČTS o tom informovali na pátečním setkání s novináři v Praze. Kaderku viní policie stejně jako další čtyři lidi z podvodů se státními dotacemi.

Praha (Aktualizováno: 12:31 1. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Stočes

Jan Stočes | Foto: Ota Bartovský | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Stočes prohlásil, že prvořadým úkolem krizového vedení ČTS nyní je zajistit transparentní financování svazu a bezproblémový průběh mezinárodních i domácích turnajů. Zástupci svazu zároveň zdůraznili, že ČTS nepatří v dotační kauze mezi obviněné právnické osoby. Jinak případ nehodlají komentovat.

V kauze zneužívání dotací jsme součinní s policií, ale prostředky pro tenisový svaz nezastavíme, říká Šebek

Číst článek

„Vstoupili jsme do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit a garantovat transparentní financování svazu v roce 2024. Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim dokázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti,“ řekl Stočes.

„Veškeré kroky budeme činit v souladu s Národní sportovní agenturou a po konzultaci s právníky a experty na dotační politiku,“ doplnil.

Stočes patřil mezi juniorské reprezentanty. Poté, co kvůli zdravotním důvodům ukončil kariéru, se stal trenérem a vedl například čtvrtého hráče světa Rainera Schüttlera z Německa či deblovou jedničku Poláka Lukasze Kubota.

Svaz si na dotovanou akci najímal své známé. Zákon neporušil, rozhodl úřad. Co zjišťoval, ale sdělit odmítá

Číst článek

V roce 2017 se stal nejlepším trenérem ATP, od roku 2020 působil na pozici sportovního ředitele ČTS.

Je ale také spjat s Ivem Kaderkou. Když byl Kaderka loni v červnu do Senátu, aby si politikům z Podvýboru pro sport stěžoval na reportéra Českého rozhlasu, který rozkrýval podezřelé machinace s tenisovými dotacemi, vedle Kaderky seděl právě Stočes. Když Kaderka loni v květnu pod záminkou rozhovoru vylákal reportéra Českého rozhlasu do sídla svazu, aby mu tam dvacet minut nadával, vedle Kaderky seděl opět Stočes.

„Byl jsem podpora prezidenta Kaderky v tom, že jsem tam šel prezentovat sportovní výsledky a jak víte, já se zaobejvám jenom sportem,“ reagoval Stočes na svou účast na jednání v Senátu nebo na schůzce s reportérem.

Na dotaz, jestli nechá vypracovat audit hospodaření svazu, odpověděl: „Já jsem tady pár hodin pověřenej, abych tu krizovou situaci ustál, aby svaz fungoval. Určitě o tom budu s advokátní kanceláří mluvit.“ A otázku, zda je pro Kaderkovo odvolání, odpověděl vyhýbavě. „Já se k tomu nechci vyjadřovat, to jde mimo mě, já chci dělat sport,“ řekl.

Vedle Kaderky skončil ve čtvrtek ve vazbě i člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají.

Zbývající tři zadržené - tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče - policisté propustili a budou je stíhat na svobodě.

26 let pod vládou Kaderky

Šedesátiletý Kaderka stojí v čele ČTS od roku 1998, je také místopředsedou České unie sportu a prezidentem evropské federace Tennis Europe.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha - Balkán. Jen za rok 2021 šlo o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků.

Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Policie v úterý obvinila vedle pěti lidí i stejný počet firem. Podle Novinek jsou to Sofos, Envibal, Český tenis, Smart Deal a Umpire Club Restaurant. Sofos je spojená s Vackem, ostatní společnosti s Fléglem. Všechny firmy čelí obvinění z dotačního podvodu.

Artur Janoušek, ike, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme