VIDEO: Zápasník sumo zůstal bezvládně ležet v ringu, ošetřili ho až po vyhlášení vítěze

Představitelé tradičního japonského sportu sumo řeší v posledních dnech úmrtí zápasníka Hikibiryu. Osmadvacetiletý bojovník, vlastním jménem Mitsuki Amoano, zůstal na konci března po chvatu soupeře bezvládně ležet dlouhou dobu bez lékařského ošetření. Zhruba po měsíci Japonská asociace sumo oznámila, že zápasník zemřel. Oficiální verze úmrtí zní akutní respirační selhání.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmadvacetiletý zápasník sumo Mitsuki Amano ležel dlouhé minuty v ringu bez lékařského ošetření.

Osmadvacetiletý zápasník sumo Mitsuki Amano ležel dlouhé minuty v ringu bez lékařského ošetření. | Zdroj: Reuters

Tradiční japonský zápas sumo je už dlouhodobě terčem kritiky, protože nedostatečně chrání své bojovníky před riziky spojenými s otřesem mozku.

Na videu je vidět, jak zápasník upadne na hlavu a zůstane bezvládně ležet. Soupeř ho sice po chvíli zkontroluje, ale následně odejde stranou.

Lékaři během zápasů sumo nesedí u ringu, protože je zvykem čekat, až se poražený sám zvedne.

Zraněný Hibikiryu byl po slavnostním ceremoniálu vyhlášení vítěze naložen na nosítka a převezen do nemocnice v Tokiu. Podle místních médií si prý už během transportu stěžoval na otupělost.

Změny pravidel

Minulou středu Amano zemřel a podle Japonské asociace sumo bylo příčinou jeho úmrtí akutní respirační selhání. Souvislost mezi zraněním, které při zápase utrpěl, a jeho smrtí není podle asociace jistá, uvedla v prohlášení pro agenturu AFP.

„Nechť jeho duše odpočívá v míru a my mu vyjadřujeme upřímnou vděčnost,“ vyjádřila Japonská asociace sumo soustrast Amanovým pozůstalým.

V minulosti sice nebyly zaznamenány žádné podobné tragické incidenty, ale o bezpečnostních opatření v tradičním zápase se v Japonsku hovoří už dlouho.

Několik japonských deníků už uvedlo, že asociace sumo už ve svém sportu projednává možné změny a uvažuje o přítomnosti lékařů u ringu, jako je tomu například v boxu.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme