Judista Krpálek před Masters: Jsem rád, že zastoupení Česka je větší a můžeme se navzájem podporovat

Jen málo českých judistů mělo v kariéře tu možnost prát se na turnaji Masters. Ten je totiž určený jen pro nejlepších 32 závodníků aktuálního světového žebříčku v každé hmotnostní kategorii. Vynechat ho v olympijské sezoně si nedovolí takřka nikdo.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek slaví vítězství ve finále.

Judového turnaje Masters se bude účastnit také olympijský vítěz Lukáš Krpálek | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reauters

„Tady je přece jenom specifikem olympijská kvalifikace. Delší dobu nebyl žádný větší turnaj, takže ta úroveň je velice slušná,“ říká tak trochu lakonicky trenér české reprezentantky Renaty Zachové Jiří Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se čeští reprezentanti v judu těší na turnaj Masters?

V Budapešti chybí ze čtrnácti světových jedniček jen jedna a v každé hmotnostní kategorii nepřijelo z elitní dvaatřicítky jen několik jedinců. Neexistuje, tak jako je tomu na olympijských hrách nebo mistrovství světa, omezení počtu judistů z jedné země.

I proto je konkurence nejvyšší možná. „Asi ano, vzhledem k tomu, že přede mnou i za mnou jsou tři Japonky a všechny tady jsou. A všechny se perou o olympiádu. Je to takové jiné, většinou se posílá každá zvlášť nebo jenom dvě z nich. Bude to určitě těžší,“ uvědomuje si Renata Zachová, která z trojice českých judistů nastoupí jako první, a to už v sobotu.

V neděli se ještě na tatami v Budapešti představí David Klammert a Lukáš Krpálek. „Byly časy, kdy jsem tam jezdíval sám. Zase na druhou stranu to byl Masters, na kterém mohlo startovat pouze prvních 16 lidí. Tím, že je to teď 32 lidí, jsou šance větší a jsem samozřejmě rád, že to zastoupení České republiky bude větší a můžeme se i navzájem podporovat,“ těší se Lukáš Krpálek.

Podle postavení v žebříčku je dvojnásobný olympijský vítěz paradoxně nejhorším z trojice českých reprezentantů. Jen strohý pohled do žebříčku by předurčil do role tahouna týmu světovou sedmnáctku v kategorii do 63 kilogramů Renatu Zachovou.

Klammert je na začátku třetí desítky, Krpálek až na jejím konci. „To si určitě neuvědomuju, protože Krpoš je sice nejhůř postavený z nás tří, ale přece jenom se snaží kvalifikovat ve dvou kategoriích. V půstce je mnohem výš, ale vybral si stovku,“ vysvětluje s úsměvem Renata Zachová. Tu čeká první souboj v sobotu krátce po desáté hodině dopolední proti Brazilce Quadrosové.

Petr Kadeřábek, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme