Je to jeden ze snů každého závodníka, říká Přindiš o celkovém vítězství ve Světovém poháru

Třikrát Jiří Prskavec, dvakrát Vít Přindiš. Světovému poháru vodních slalomářů v posledních letech dominují čeští kajakáři. V sobotu ho můžou ovládnout pošesté v řadě. Rozhodne finále seriálu na pařížské olympijské trati.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Přindiš

Vít Přindiš | Zdroj: Profimedia

Sezona vodních slalomářů už je skoro u konce, ale čeští kajakáři mají stále o co pádlovat. Jiří Prskavec a Vít Přindiš budou bojovat o celkové vítězství ve Světovém poháru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak moc je pro české kajakáře prestižní finále Světového poháru vodních slalomářů

„Mezi závodníky je to opravdu prestižní záležitost. Myslím, že to je jeden ze snů každého závodníka, co celý Světový pohár objíždí,“ říká pro Radiožurnál Sport Vít Přindiš a hned vysvětluje proč.

Vyhrát Světový pohár znamená za rok uspět na pěti různých tratích s vysokou výkonností, žádný závod se neškrtá, podmínky jsou různé podle sezony. Mezi závodníky je to hodně vysoko ceněné.

A doslova to platí ze strany Mezinárodní kanoistické federace. Ta nevyplácí žádné bonusy za umístění na mistrovství světa ani jednotlivých závodech Světového poháru, ale za stupně vítězů v celkovém hodnocení odměny jsou. Pro vítěze v přepočtu necelých 100 tisíc korun.

I když pro srovnání: vítěz každého individuálního závodu biatlonového Světového poháru dostane skoro čtyřnásobek a v alpském lyžování je to obvykle přes milion a čtvrt.

„To, co se v některých sportech bere nejen za zápas, ale dokonce za pár minut na hřišti, tak my si můžeme tohle vydělat, když jsme nejlepší na světě. O tohle tady ale nejde.“

Tady jde podle Víta Přindiše hlavně o prestiž. O kterou se aktuální lídr seriálu dost možná znovu popere s kamarádem Jiřím Prskavcem, který obhajuje celkové vítězství a teď je čtvrtý

„Vždycky, když jsem ten titul vyhrál, tak jsem nastupoval jako vedoucí závodník do posledního závodu a vše bylo v mých rukou, jestli to dokážu ustát, nebo ne. Tentokrát nastupuji s tím, že potřebuji trochu chybu ostatních, pak předvést své maximum a koukat na to, jak to ti kluci zvládnou.“

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme