Češi už jsou v dějišti světového šampionátu. ‚Jsme připraveni,‘ hlásají před začátkem mistrovství

Dorazili do Číny, ale chtěli by ještě dál, do Japonska. Čeští basketbalisté už jsou v dějišti mistrovství světa a právě ze šampionátu v Šanghaji se mohou kvalifikovat i na olympijské hry do Tokia.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Peterka

Martin Peterka | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

„Jsme připravení. Litva je špičkový evropský tým a podle mě i na světovém šampionátu budou hrát o přední místa. My jsme s nimi dokázali hrát vyrovnaný zápas, chvílemi jsme je i přehrávali, takže si myslím, že formu máme,“ upozorňuje český reprezentant Martin Peterka, že i když výběr trenéra Ronena Ginzburga v Šangaji neodehrál jediný zápas, utkání se světovou elitou už má za sebou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští basketbalisté již jsou v dějišti světového šampionátu

Litva byla na posledním šampionátu čtvrtá, předtím třetí a Češi jí na závěr přípravy podlehli jen o tři body. Do bojů o překvapivý výsledek, a také olympijské hry, vyráží česká reprezentace s bilancí sedmi vítězství a dvou porážek. A jak doplňuje domácí basketbalista v NBA Jiří Zídek mladší: „Základním pozitivním faktem je, že příprava našich basketbalistů byla kvalitní. Projev týmu nebyl doopravdy špatný a myslím si, že šance na postup je, ale brousí si na ni zuby všechny týmy, které jsou ve skupině.“

V konkurenci Japonska, Turecka a Spojených států amerických Češi už teď ví, že postoupí určitě. Jen to nemusí být duely, kde by hráli o medaile. Poslední dva týmy ze skupiny čekají utkání o celkové umístění.

Pro sedm týmů postup

Ty druhé, na většině turnajů spíše už jen zápasy z povinnosti, budou teď v Číně pro hodně mužstev stěžejní. Sedm reprezentací se totiž na hry do Tokia dostane přímo, dalších šestnáct nejlepších si zajistí olympijskou kvalifikaci.

„Myslím si, že my nejsme v takové pozici, abychom vstupovali do šampionátu a dívali se už před základní skupinu. Jsme tým, který se tam probojoval po mnoha letech, tudíž předpokládám, že trenér Ginzburg se bude soustředit na jeden zápas po druhém v základní skupině a bude se snažit postoupit. A to, co se stane potom, bude bonus,“ připomíná Jiří Zídek mladší, že se Češi na mistrovství světa dostali po dlouhých 37 letech. Na olympijské hry čekají ještě o dva roky déle.

O start v Tokiu začnou čeští reprezentanti bojovat v neděli. Světový šampionát rozehrají proti Američanům a Radiožurnál zápas odvysílá v přímém přenosu. Poslechnout si můžete i postřehy Jiřího Zídka mladšího.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme