Skončily olympijské hry poznamenané koronavirem, pro Česko byly nejúspěšnější v samostatné historii

XXXII. letní olympijské hry jsou minulostí. Do historie se zapíšou jako první olympiáda v historii, která byla zrušena v době míru. Pořadatelé se museli v Tokiu potýkat s problémy kvůli pandemii koronaviru i prázdnými tribunami. Přesto přineslo šestnáct olympijských dní spoustu skvělých sportovních výkonů a pro Česko s 11 medailemi se tokijské hry staly nejúspěšnější olympiádou v samostatné historii.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečný ceremoniál v Tokiu.

Závěrečný ceremoniál v Tokiu. | Foto: Antonio Bronic | Zdroj: Reuters

Vlajkonošem české výpravy na závěrečném ceremoniálu na tokijském atletickém stadionu byl stříbrný medailista z hodu oštěpem Jakub Vadlejch. Na slavnostním zahájením nesli českou vlajku tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Čáslavské jsme ostudu neudělali, podařily se skvělé výsledky, hodnotí olympiádu Kejval

Číst článek

Tokio bylo pátým městěm, ve kterém se olympiáda konala dvakrát, poprvé to bylo v roce 1964. Dalšími městy, která hry pořádala alespoň dvakrát, jsou Paříž, Londýn, Los Angeles a Atény. 

Celkem se her, které se měly původně uskutečnit už loni, zúčastnilo 206 výprav a přes 11 tisíc sportovců. Většina bojů o 339 medailových sad probíhala bez diváků, po celém světě ale největší sportovní akci roku sledovaly více než čtyři miliardy lidí.

„Ano, byly to nevídané hry. Museli jsme vynaložit velké úsilí, aby se hry uskutečnily. Chtěl bych proto poděkovat japonským úřadům na všech úrovních. Premiérovi, guvernérce Tokia, předsedkyni organizačního týmu,“ řekl na slavnostním ceremoniálu předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Štafetu přebírá Paříž

Další letní hry se uskuteční za tři roky v Paříži, která hostitelství získala v roce 2017. Pařížská starostka Anne Hidalgová v neděli převzala olympijskou vlajku.

Čekání na další olympiádu ale bude ještě kratší. Už za půl roku proběhnou v čínském Pekingu zimní hry. Start mají naplánovaný na 4. února, končit budou o šestnáct dní později.

11 českých medailí

Česká výprava i přes počáteční problémy kvůli nákaze koronavirem může považovat tokijské hry za své sportovně nejúspěšnější v samostatné historii. Češi vybojovali v tokijském horku celkem 11 medailí – 4 zlaté, 4 stříbrné a 3 bronzové.

Tolik jich měli Češi jen v Atlantě v roce 1996, letos ale mají místo jednoho bronzu stříbro. Stejnou bilanci jako v Atlantě má v zápise i výprava z roku 2012. Tehdy ale odjížděli Češi z Londýna jen s deseti medailemi. Jedenáctou, bronz Vítězslava Veselého, obdržel český oštěpař až dodatečně kvůli odhalenému dopingu jednoho ze soupeřů.

Sportovci v Tokiu dodali světu odvahu, míní předseda Mezinárodního olympijského výboru Bach

Číst článek

Zlaté medaile si domů letos odvezli sportovní střelec Jiří Lipták, vodní slalomář Jiří Prskavec, judista Lukáš Krpálek a tenisový deblový pár ve složení Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Stříbro má vodní slalomář Lukáš Rohan, střelec David Kostelecký, tenistka Markéta Vondroušová a oštěpař Jakub Vadlejch. Bronz přidali šermíř Alexander Choupenitch, deblkajak Josefa Dostála a Radka Šloufa a oštěpař Vítězslav Veselý.

Nejúspěšnějším národem se v Tokiu stali Američané, kteří získali celkem 113 medailí, z toho 39 zlatých. Obhajobu prvenství z posledních her si zajistili díky úspěchům z posledních dnů. Druzí byli Číňané, třetí domácí Japonci.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme