Fotbalová Sparta slaví 130. narozeniny. Klubové oslavy vyvrcholí na letenském stadionu 26. listopadu

37 mistrovských titulů, 29 triumfů v domácích pohárových soutěží. To jsou hlavní úspěchy fotbalové Sparty. Nejúspěšnější klub v české historii slaví 130 let od svého vzniku a k významnému jubileu chystá pro fanoušky hned několik akcí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion pražské Sparty na Letné

Stadion pražské Sparty na Letné | Zdroj: Profimedia

Oslavy vyvrcholí v neděli 26. listopadu v domácím ligovém utkání proti Zlínu, kdy obhájci titulu nastoupí ve speciálních černo-zlatých dresech. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspevěk o vzniku pražské Sparty, která v listopadu slaví 130. leté vyročí založení klubu

„Je věčná, železná (...),“ zní Letnou v posledních letech po zápasech fotbalové Sparty. Pražský klub vznikl 16. listopadu 1893 odštěpením od AC Praha, jak vysvětluje historik Miloslav Jenšík.

„Oni si nejdřív říkali AC Královské Vinohrady tihle rebelové, když založili vlastní klub. Kdosi jim slíbil, že na Královských Vinohradech jim získá pozemek na hřiště, a když se to nestalo, tak ti nespokojenci se prostě z trucu přejmenovali na AC Sparta,“ objasňuje situaci ohledně názvu klubu Miloslav Jenšík.

To se psal 9. srpen 1894. Od té doby fotbalová Sparta odehrála tisíce zápasů včetně 308 proti hlavnímu rivalovi – Slavii.

„Pozor teď útočí Sparta, u míče je Podrazil, podává Hastlovi. Hastl z pravé strany střílí, krásná rána šla asi metr nad břevnem branky Slavie do autu,“ hlásal tehdejší komentátor.

Rekordmani derby

I tak ale Sparta tohle derby pražských S v květnu 1931 vyhrála, stejně jako 136 dalších. Také 37 ligových titulů je v české i československé historii rekordní. Toho zatím posledního, letošního, se fanoušci dočkali po dlouhých devíti letech.

Nejúspěšnější byla pro Spartu osmdesátá a hlavně devadesátá léta, ve kterých s trenérem Dušanem Uhrinem dosáhla také na svůj největší mezinárodní úspěch. V roce 1992 skončila parta okolo Kouby, Chovance nebo Siegla třetí v nultém ročníku Ligy mistrů. Na Letné porazila dokonce i pozdější vítěze z Barcelony.

„Tyhle vzpomínky nejdou vymazat, tehdy to byl vlastně nejlepší tým Evropy a my jsme je dokázali porazit. A kdo může říct, porazili jsme Barcelonu a dal jsem góla?“ vyprávěl bývalý útočník Sparty Horst Siegl.

I on stejně jako třeba Jiří Novotný, Jan Berger, Karel Káďa Pešek, Václav Mašek nebo Andrej Kvašňák patří mezi legendy klubu, který slaví 130 let od svého vzniku.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme