Souboj Ronalda se Salahem. Dva z nejlepších fotbalových útočníků světa se utkají ve finále Ligy mistrů

Oba už v tomto ročníku dali přes čtyřicet soutěžních gólů. V sobotu se ale utkají o to, kdo z nich dovede svůj tým k vítězství ve fotbalové Lize mistrů. Real Madrid bude ve finále spoléhat na Cristiana Ronalda, Liverpool na Mohameda Salaha.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo (vlevo) a jeho kolega z Liverpoolu Mohamed Salah se střetnou ve finále Ligy mistrů.

Útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo (vlevo) a jeho kolega z Liverpoolu Mohamed Salah se střetnou ve finále Ligy mistrů. | Zdroj: Reuters

Zatímco u Portugalce Ronalda počet gólů nepřekvapuje, protože se na nejvyšší úrovni drží roky, Egypťan Salah je fotbalovou kometou posledních měsíců.

Liverpool čeká ve finále Ligy mistrů Real Madrid, anglickému celku bude fandit na místě i Vladimír Šmicer

Číst článek

„To je skokan roku, možná skokan desetiletí. Věděli jsme o něm, že je dobrý hráč, ale že se dokáže prosadit takovým způsobem, tak to bych řekl, že je opravdu výjimečné,“ popsal Radiožurnálu olympijský vítěz a prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička.

Salah, který do Liverpoolu přestoupil loni v létě z AS Řím, lecčím připomíná Lionela Messiho. Třeba nižším vzrůstem nebo silnější levou nohou.

Ronaldo je zase silnější a komplexnější, jak upozorňuje i Lička. „Je to hráč, který vám je schopný dát gól levou nohou, pravou nohou, hlavou, z dorážky, po individuální akci, standardní situace, z blízka, z dálky. Takže jeho komplexnost je absolutní top,“ myslí si Lička.

Volná místa na finále Ligy mistrů? Fanoušci Realu vrací vstupenky, vadí jim ubytování i doprava

Číst článek

Srovnání obou útočníků před jedním z vrcholů sezony se nabízí. Ale třeba Sergio Ramos, kapitán Realu Madrid, se tomu směje. „Srovnávat kohokoliv s Cristianem nebo Messim prostě nejde. Tihle dva jsou jak z jiné planety. Ale jasně - Salah je fantastický fotbalista, což dokazoval v průběhu celé sezony,“ říká Ramos.

Ronaldo je známý striktním dodržováním správné životosprávy. Tým odborníků mu například radí, jak správně jist. Salah teď před finále naopak zásady porušuje, protože jako praktikující muslim dodržuje ramadán. Nesmí tedy jíst před západem slunce.

„Ti kluci jsou daleko víc hendikepovaní. Můžou se zranit, nemají přísun sacharidů. Prostě ta energie tělu chybí,“ myslí si kondiční trenér Lukáš Stránský z Dukly Praha.

Finále v Kyjevě mezi Liverpoolem a Realem Madrid začíná ve 20.45.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme