Zmatky před finále Ligy mistrů způsobili fanoušci Liverpoolu bez lístků, tvrdí francouzská ministryně

Podle francouzské ministryně sportu Amélie Oudéaové-Castéraové způsobili nepokoje před sobotním finále fotbalové Ligy mistrů v Saint-Denis fanoušci Liverpoolu. Problémy poté podle ní ještě znásobila místní mládež, která se pokusila dostat na stadion bez lístků. Evropská fotbalová unie UEFA oznámila, že se okolnostmi provázejícími vrchol pohárové sezony bude zabývat nezávislá vyšetřovací komise.

Paříž (Aktualizováno: 19:31 30. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie u vstupu na stadion Stade de France

Policie u vstupu na stadion Stade de France | Foto: KAI PFAFFENBACH | Zdroj: Reuters

Finálové utkání Ligy mistrů, které nakonec vyhrál 1:0 Real Madrid, začalo kvůli chaosu před stadionem se zhruba půlhodinovým zpožděním. Zasáhnout museli policejní těžkooděnci a použili i slzný plyn. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 fanoušků utrpělo lehká zranění.

„V první řadě si musíme uvědomit, že se před stadionem shromáždilo velké množství fanoušků Liverpoolu bez lístků nebo s falešnými vstupenkami,“ řekla Oudéaová-Castéraová rozhlasové stanici RTL.

„A při takovém množství je jasné, že se někteří lidé pokusí dostat na stadion. Do toho se navíc přimíchala místní mládež, která se také pokusila proniknout na Stade de France,“ přidala. Příznivci Realu podle ní žádné problémy nezpůsobili, protože je měl španělský klub pod kontrolou.

Podle francouzského ministra vnitra Gérarda Darmanina byla policie na hostující příznivce připravena, zaskočily ji ale místní výtržníci. Pozastavil se také nad velkým počtem falešných lístků.

Francouzská vláda kvůli incidentu na dnešek také svolala mimořádné zasedání. Země má totiž příští rok hostit mistrovství světa v ragby a v roce 2024 se v Paříži uskuteční letní olympijské hry.

Emoce politků

„Co se stalo, je politováníhodné a hlavně znepokojující, protože se jasně ukázalo, že nejsme připravení na akce, jako je třeba olympiáda,“ prohlásil krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon. „Musíme udělat všechno pro to, aby se to už neopakovalo,“ přidala Oudéaová-Castéraová.

Pohoršení z postupu policie vyjádřil náměstek britské ministryně kultury a sportu pro technologii Chris Philp ale především i premiér Boris Johnson. „Vyzvali jsme UEFA, aby celou věc prošetřila a výsledky zveřejnila,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

„Záběry ze Stade de France byly ošklivé a hluboce znepokojivé. Víme, že spousta fanoušků Liverpoolu vyrazila na zápas s dostatečným předstihem, a jsme velmi zklamáni, jak s nimi bylo zacházeno,“ dodal mluvčí.

„Byl jsem v šoku, když jsem viděl policii, jak použila pepřový sprej na fanoušky, mezi kterými byli děti nebo postižení,“ přidal Philp. „A ze záběrů, které jsem viděl, šlo o zcela přehnaný zákrok,“ uvedl.

Policii zkritizoval také výkonný ředitel liverpoolského klubu Billy Hogan. Zacházení s fanoušky anglického celku podle něj bylo nepřijatelné a současně vyzval evropskou fotbalovou unii UEFA, aby případ vyšetřila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme