Slavia přesvědčivě porazila Teplice, záchranářský souboj Českých Budějovic a Zlína skončil remízou

Fotbalisté Slavie v 24. kole první ligy porazili Teplice 4:0 a vítězně se naladili na domácí odvetu osmifinále Evropské ligy proti AC Milán. Pražany poslal do vedení dvěma góly na konci prvního poločasu Matěj Jurásek. V 57. minutě se trefil Conrad Wallem a skóre uzavřel v nastavení Václav Jurečka. České Budějovice remizovali doma se Zlínem 2:2, přestože dvakrát vedli.

Praha (Aktualizováno: 17:45 10. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista pražské Slavie Tomáš Vlček v souboji s Nemanjou Mićevićem z Teplic

Fotbalista pražské Slavie Tomáš Vlček v souboji s Nemanjou Mićevićem z Teplic | Foto: Michal Beránek | Zdroj: CNC / Profimedia

Slavia zvítězila po třech soutěžních utkáních. Kromě čtvrteční porážky 2:4 v Miláně remizovala v minulém kole bez gólů na Spartě a s odvěkým rivalem navíc vypadla ve čtvrtfinále domácího poháru. „Skláři“ nezdolali nedělního soupeře od srpna 2014 ani v 19. ligovém duelu za sebou a podlehli mu po předchozích dvou remízách, obě ale uhráli doma.

‚Za týden budeme chtít minimálně vyhrát.‘ Trpišovský věří, že i po úvodní prohře má Slavia šanci

Číst článek

Domácí kouč Jindřich Trpišovský udělal oproti úvodnímu duelu s AC pět změn v základní sestavě. Poprvé od září dostal v lize šanci od začátku ofenzivní univerzál Matěj Jurásek, defenzivní oporu Tomáše Holeše nahradil ve stoperské dvojici Igoh Ogbu.

Teplický trenér Zdenko Frťala se kvůli dohodě klubů musel obejít bez levého beka Alberta Labíka, záložníka Petra Hronka i nejlepšího střelce týmu Daniela Fily, kteří hostují na severu Čech právě ze Slavie. S kapitánskou páskou naopak nechyběl obránce Štěpán Chaloupek, jenž v létě do vršovického klubu přestoupí. Na střídačce měli „Skláři“ pouze pět hráčů do pole.

Tlak hned od začátku

Slavia začala velkým náporem. Už ve druhé minutě nebezpečně hlavičkoval Malick Diouf, jenž po červené kartě nedohrál duel v Miláně. V 11. minutě Conrad Wallem po signálu z rohového kopu šikovně posunul míč na Tomáše Vlčka a ten technickou střelou těsně minul poloodkrytou bránu. Sám norský záložník zahrozil záhy ze vzduchu a v další šanci musel zasáhnout Richard Ludha proti střele Lukáše Masopusta z úhlu.

Chceme hrát jako Aston Villa, říká kouč Teplic Frťala. Severočechům se na jaře daří a míří do skupiny o titul

Číst článek

Takřka zaplněný Eden se dočkal gólů na konci poločasu. V 38. minutě se Jurásek při převzetí přihrávky obtočil kolem bránícího Petra Knapíka a zpoza vápna se technickým obstřelem trefil přesně ke vzdálenější tyči.

O čtyři minuty později se k němu dostal míč po rohovém kopu a tentokrát utaženou střelou na přední tyč překvapil Ludhu. Dvacetiletý mládežnický reprezentant dal třetí a čtvrtou branku v ročníku, v nejvyšší soutěži jich má na kontě celkem deset.

Kouč Frťala udělal do druhé půle tři změny v sestavě, a právě jeden z nových hráčů Beránek krátce po zahájení hry obstřelem jen těsně minul. Herní zlepšení hostů ale zbrzdila další branka v 57. minutě. Wallem kličkou obelstil Chaloupka a sám před Ludhou se nezmýlil.

Od stavu 3:0 už se zápas dohrával a Pražané spíš šetřili síly na čtvrteční souboj s AC Milán. Zvýšit mohl v 74. minutě střídající Muhamed Tijani, který však místo přihrávky dalšímu příchozímu hráči z lavičky Stanislavu Teclovi před prázdnou bránu vysoko přestřelil. Čtvrtý zásah tak přidal až v nastavení křižnou střelou Václav Jurečka, jenž se 11. gólem v sezoně dotáhl na druhého nejlepšího střelce soutěže Marka Havlíka ze Slovácka.

Rychlý start obou týmů

Oba týmy záchranářského duelu začaly bez ostychu. Ve druhé minutě dostal dlouhý míč za obranu českobudějovický Samuel Šigut, z pravé strany přihrál Janu Suchanovi, jenž střelou překonal Stanislava Dostála.

Zdálo se, že se domácí na souboj lépe připravili a měli větší chuť do hry. Jenže tato iluze trvala do sedmé minuty. Zlín totiž zahrával třikrát po sobě rohový kop a při tom posledním nejprve trefil Martin Cedidla tyč. Domácí však nedokázali odkopnout míč a Jakub Černín prostřelil bránící hráče, kteří stáli před ním.

Druhý poločas byl dlouho spíše opatrný. O něco aktivnější byli domácí. V 75. minutě zastavil faulem Cedidla Musu Alliho.  Českobudějovický záložník z úhlu zvolil přímou střelu, která překvapila Dostála a domácí se opět dostali do vedení. Suchan zaznamenal poprvé v ligové kariéře dvě trefy v jednom utkání a se třemi zásahy v tomto ročníku nejvyšší soutěže je spolu s Allim a Zdeňkem Ondráškem nejlepším střelcem týmu.

V 90. minutě propadl míč v pokutovém území k Jakubu Janetzkému, který vyrovnal. V ligovém ročníku se zapsal mezi střelce počtvrté a spolu s Vukadinem Vukadinovičem je nejlepším střelcem mužstva.

24. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - FK Teplice 4:0 (2:0)

Branky: 38. a 42. Jurásek, 57. Wallem, 90.+3 Jurečka. Rozhodčí: Machálek - Kubr, Antoníček - Volek (video). ŽK: Bořil (mimo hřiště) - Mičevič, Chaloupek. Diváci: 17464.

Sestavy:
Slavia: Staněk - Vlček (80. Provod), Ogbu, Zima, Diouf - Masopust (46. Tomič), Oscar (73. Tijani) - Jurásek (64. Zmrzlý), Jurečka, Wallem - Van Buren (64. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Teplice: Ludha - Cykalo, Chaloupek, Mičevič (46. Mareček) - Švanda, Knapík, Jukl, Urbanec (46. Beránek) - Trubač (75. Bílek) - Jásir (62. Křišťan), Čerepkai (46. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Dynamo České Budějovice - FC Zlín 2:2 (1:1)

Branky: 2. a 75. Suchan - 7. Černín, 90. Janetzký. Rozhodčí: Pechanec - Ratajová, Leška - Berka (video). ŽK: Ondrášek, Poulolo - Černín, Janetzký, Nombil, Cedidla, Reiter. Diváci: 2412.

Sestavy:
Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Poulolo, Králik, Trummer - Suchan, Čermák, Hellebrand (85. Nikl) - Šigut (68. Lazič), Alli (89. Zíka) - Ondrášek. Trenér: Lerch.

Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Didiba (27. Holík, 84. Pidro), Čelůstka - Nombil, Janetzký - Vukadinovič (67. Fantiš), Slončík (67. Reiter), Bartošák (84. Simerský) - Ikugar. Trenér: Červenka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme