‚Fotbal je pro nás všechno.‘ Kosovo hraje mezinárodní soutěže teprve tři roky, fotbalem ale žije

Čeští fotbalisté se zase můžou v kvalifikaci o kousek přiblížit postupu na mistrovství Evropy. Musí ale vyhrát v Kosovu, které ještě relativně nedávno řešilo úplně jiné problémy než sport. Na konci 90. let 20. století se tam válčilo při rozdělování bývalé Jugoslávie. Teď už je situace pro život lidí příznivější.

Priština (Kosovo) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovští fotbalisté slaví spolu se svými fanoušky.

Kosovští fotbalisté slaví spolu se svými fanoušky. | Foto: Stoyan Nenov | Zdroj: Reuters

„Můžeme klidně říct, že je to lepší. Kvůli čemu? Teď už je klid, žádný strach, není válka a lidi žijí v klidu. I když není tolik možností ohledně práce a tak dále,“ vypráví kosovský Albánec Rafik Hodža v Prištině na fotbalovém stadionu Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Fotbal je pro nás všechno.‘ Kosovo hraje mezinárodní soutěže teprve tři roky, fotbalem ale žije

Tamní reprezentace hraje oficiálně mezinárodní soutěže od roku 2016, kdy ji přijaly za člena fotbalové organizace FIFA a UEFA. A v současné kvalifikaci se zatím Kosovu daří, nejen proto má doma velkou podporu.

„My jsme v Evropě. Jsme na Balkáně, ale stejně jsme v Evropě. Fotbal je pro nás všechno,“ myslí si fotbalový fanoušek a překladatel do češtiny Rafik Hodža.

Kosovská reprezentace ale musela nejdřív „najít" hráče, kteří často vyrůstali v zahraničí.

„Kluci třeba s rodinou odjeli během války nebo před ní, protože museli utéct. Mládež tam měla větší možnosti začínat hrát. V Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku a všude možně,“ vysvětluje Hodža.

A někteří z nich po nabídce, aby nově reprezentovali Kosovo, kde se narodili nebo měli předky, změnili národní tým.

„Nebyl problém lidi sehnat. My Albánci z Kosova, když jsm venku, vždycky přijedeme na návštěvu rodiny, kdykoliv máme možnost. Máme tu na stadionu i Milota Rašicu, i když dnes nemůže hrát,“ ukazuje Rafik Hodža na příkladu aktuálně zraněného hráče z bundesligového Werderu Brémy sounáležitost týmu, který je zatím v kvalifikaci mistrovství Evropy jen bod za českou reprezentaci.

Jak se postavení v tabulce skupiny A změní, ukáže vzájemný zápas v Kosovu, který začne v sobotu v 15.00. Radiožurnál ho odvysílá v přímém přenosu, na iROZHLAS.cz bude k dispozici textový online.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme