Králem Afriky je poprvé v historii Senegal. Mané zajistil trofej penaltovým reparátem v rozstřelu

Koruna letošního ročníku Afrického poháru národů patří Senegalu, který ji díky penaltovému vítězství nad Egyptem získal vůbec poprvé v historii. Rozhodující penaltu proměnil Sadio Mané potom, co v 7. minutě zápasu pokutový kop zahodil. Egypt nespasil ani muž zápasu brankář Gabaski, rozstřel ovládli senegalští fotbalisté v poměru 4:2.

Yaoundé (Kamerun) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavující hráči Senegalu po vítězné penaltě Sadia Maného

Oslavující hráči Senegalu po vítězné penaltě Sadia Maného | Zdroj: Reuters

Senegal proti Egyptu, Sadio Mané proti Mohamedu Salahovi. Většina médií se před finále Afrického poháru národů soustředila hlavně na dvě největší hvězdy anglického Liverpoolu. 

„Jeden bude šťastný a ten druhý o něco méně,“ komentoval situaci pro BBC jejich klubový trenér Jürgen Klopp.

‚Za třicet let jsem nic takového neviděl.‘ Je bizarní chyba sudího na Poháru národů vážně tak unikátní?

Číst článek

„Je skvělé hrát proti Senegalu a Sadiovi, budeme rivalové, ale potom zase spoluhráči,“ řekl Salah. A jak pravil, tak se dělo. V prvním poločase měli na svědomí ze šesti střel polovinu právě oni dva.

Klíčový moment přišel ve čtvrté minutě. Levý obránce Senegalu Ciss spadnul ve vápně soupeře. Sudí uviděl faul a na penaltu se postavil hrdina „Lvů z Terangy“ Mané.

Kamery zachytily klubového kolegu Salaha, jak před pokutovým kopem komunikuje se svým brankářem, na což Mané pochopitelně podrážděně reagoval.

Situace se uklidnila, rozhodčí písknul. Levý křídelník Reds napálil míč silou, ale gólman Gabaski vystihl směr. Ránu vyrazil. Egyptský hrdina ze semifinálového rozstřelu znovu úřadoval.

Maného nezdaru mohl ve 43. minutě využít Salah. Zasekl si míč na svou oblíbenou levačku, jeho pokus ale zpod břevna vytáhnul vítěz Ligy mistrů a brankář Chelsea Mendy. První poločas 0:0.

V druhém dějství oba týmy selhávaly ve finální fázi, hra se často přerušovala, šancí bylo poskrovnu a následovat tak muselo už popáté na turnaji prodloužení.

Maného reparát

V něm byl k prolomení bezbrankového stavu blíže aktivnější Senegal, Diengovu nepříjemnou hlavičku ze 102. minuty ale opět zneškodnil excelující Gabaski. Připsal si už sedmý finálový zákrok.

Příčina tragédie na Africkém poháru? Podle vedení zavřená brána. Svědci kritizují chaotickou organizaci

Číst článek

A když ani po šancích na obou stranách tři minuty před koncem gól nepadl, musel o africkém vítězi rozhodnout penaltový rozstřel.

Hned druhý Egypťan v pořadí obránce Abdelmonem napálil tyč. Za Senegal ale vzápětí nedokázal odpovědět Sarr, Gabaski chytil.

Tým ze severu Afriky následně minul znovu a všechny zraky se upřely na muže, který na začátku utkání pokutový kop nedal. Mané dostal šanci na reparát. A tentokrát trefil. Přesným zásahem k levé tyči a zajistil Senegalu historicky první trofej Afrického poháru národů.

Penaltový rozstřel zachránil Egypt v semifinále proti domácímu Kamerunu, když skórovali všichni exekutoři. Ve finále to nevyšlo a na další pohár si tak bude muset stomilionová země počkat, ten poslední zvedli „Faraoni“ nad hlavu v roce 2010 a na kontě mají rekordní počet sedmi titulů.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme