Fotbalisté Plzně v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy remizovali s favorizovanou Fiorentinou 0:0

Fotbalisté Plzně v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy remizovali doma s favorizovanou Fiorentinou bez branek. Italský finalista minulé sezony soutěže měl více ze hry, stejně jako domácí si ale vytvořil jen minimum šancí. Za hosty nastoupil jako střídající v 70. minutě český reprezentační záložník Antonín Barák.

Plzeň (Aktualizováno: 20:43 11. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Viktorie Plzeň

Fotbalisté Viktorie Plzeň | Foto: Vlastimil Vacek | Zdroj: Profimedia

Západočeši ani v 15. utkání této sezony Konferenční ligy neprohráli a před venkovní odvetou ve Florencii v příštím týdnu udrželi reálnou naději na postup.

Utkání Viktoria Plzeň - Fiorentina jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Vítěz dvojzápasu narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy - PAOK Soluň. Viktoria díky zisku bodu posunula Česko v žebříčku koeficientů UEFA na 10. příčku a zajistila mu pro přespříští sezonu 2025/26 pro šampiona místo v hlavní fázi Ligy mistrů.

Plzeňští hrají v evropských pohárech čtvrtfinále poprvé v historii. Postupem by vyrovnali české klubové maximum od rozdělení federace, které drží semifinálovou účastí v někdejším Poháru UEFA z roku 1996 pražská Slavia.

Třetímu týmu české ligy z nejrůznějších důvodů chybělo hned 10 hráčů. Po zranění hlavy se stále neuzdravil Mosquera a Západočeši tak měli problémy hlavně na postu halfbeka.

Trenér Koubek se rozhodl vsadit na zkušenost a na pravý kraj nasadil pětatřicetiletého Řezníka, který naposledy hrál zápas v zimní přípravě a do soutěžního duelu zasáhl poprvé od prosince. Trenér Fiorentiny Italiano do zahajovací jedenáctky nepostavil Baráka a ani na lavičce nebyla jedna z opor záložník Bonaventura.

Západočeši začali hodně zataženě, jako by měli ze soupeře až přílišný respekt, a v úvodu hráli spíše v rozestavení s pěti obránci. Přesto se dostali do největší šance první půle. Po jednom z brejků přiťukl Šulc ve vápně Vydrovi a ten ve 24. minutě střelou k zadní tyči těsně minul.

Fiorentina držela míč přes 70 procent času, větší možnost si ale za celé úvodní dějství nevytvořila. Martínez Quarta vypálil z dálky o kousek nad a po nepříliš prudké hlavičce Belottiho zasáhl gólman Jedlička.

Druhý poločas

Domácí brankář měl krátce po změně stran o poznání více práce s Beltránovou přízemní střelou, i s ní si ale poradil. Druhý poločas se odehrával ve stejném duchu jako první. Aktuálně desátý tým italské ligy držel balon a snažil se najít skulinku ve zformované plzeňské obraně.

Po hodině hry na několik minut přerušili zápas neukáznění fanoušci Fiorentiny, kteří naházeli na trávník několik světlic. V 70. minutě poslal kouč "Fialek" Italiano na hřiště Baráka. Za dalších devět minut mohl rozhodnout Chorý, po dlouhém autu v podání Řezníka ale minul a rozhodčí stejně předtím odpískal střídajícímu Traorému útočný faul.

V závěru už Viktoria taktickou hrou nepustila soupeře k tlaku či šanci a ani v osmém domácím utkání této sezony Konferenční ligy v základní době neinkasovala. Západočeši si připsali v soutěži třetí bezbrankovou remízu po sobě, v osmifinále po dvou výsledcích 0:0 vyřadili po penaltovém rozstřelu Servette Ženeva.

Plzeňští, které před odvetou čeká o víkendu šlágr první ligy se Slavií, neprohráli popáté z šesti domácích pohárových duelů s italským soupeřem. Fiorentina nepodlehla českému týmu ani v osmém zápase v soutěžích UEFA.

Viktoria Plzeň - ACF Fiorentina 0:0

Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Adler (video, všichni Izr.). ŽK: Cadu, Řezník, Chorý - Ikoné. Diváci: 11.470 (vyprodáno).

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme