VIDEO: Ochranka násilně zasahovala na zápase v Českých Budějovicích, podle klubu adekvátně

Nedělní utkání 28. kola nejvyšší české fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem (5:1) má nesportovní dohru. Video, které se objevilo na sociálních sítích, totiž odhalilo násilný zásah místní pořadatelské služby proti fanouškovi Severočechů. Českobudějovický klub tvrdí, že zákrok byl adekvátní chování hostujících fanoušků. Incident bude ve čtvrtek řešit Ligová fotbalová asociace (LFA).

Video České Budějovice (Aktualizováno: 19:23 24. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběry ležícího jabloneckého fanouška, proti kterému násilně zasahuje pětice členů bezpečnostní agentury PS Patrol, zveřejnil na twitter účet podcastu Za čarou zabývající se kulturou fotbalových fanoušků v Česku. 20 vteřin dlouhé video vyvolalo na sociálních sítích velký ohlas.

„O incidentu víme a řešíme to s Ligovou fotbalovou asociací. Více se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat s ohledem na probíhající šetření,“ komentoval příspěvek mluvčí Jablonce Martin Bergman.

Další tři videa, které natočil vlastník twitterového účtu Fotbal Turist, odhalují i momenty, kdy pořadatelé zasahovali v sektoru jabloneckých příznivců. Těch do Českých Budějovic přijela jen hrstka. Dva z nich pořadatelská služba odvede ze sektoru, předtím člen „security“ do jednoho z fanoušků kopne.

Asi nejhorší projev násilí, který jsem za poslední roky na českém fotbalovém stadionu viděl. Bezpečnostní firma se pustila do 12 fanoušků Jablonce v hostujícím sektoru. Kopali a mlátili do fanoušků. Naprosto odporné!“ komentoval už v neděli na twitter autor videa.

Podle mluvčího budějovického klubu Dušana Mendela vyvolalo incident poničení sedačky na stadionu, kterou se jeden z jabloneckých fanoušků měl následně pokusit vhodit na hrací plochu. Zásah byl podle něj adekvátní.

„Pořadatelská služba výtržníka vyvedla ze stadionu. Klub vylučuje, že by došlo ze strany pořadatelské služby k pochybení, zásah naopak proběhl adekvátně k chování hostujících fanoušků. Incidentem se bude dále zabývat Policie České republiky, které bylo ze strany klubu nahlášeno také poškození majetku stadionu,“ uvedl Mendel pro web Budějcká Drbna, který o zásahu informoval jako první. 

„Celou záležitost budeme interně vyšetřovat s bezpečnostní a pořadatelskou agenturou, se kterou nás váže smlouva. O výsledcích šetření budeme veřejně informovat,“ řekl později mluvčí 12. týmu tabulky české ligy pro Radiožurnál.

Reakce LFA

Událost okomentovala i Ligová fotbalová asociace, podle které incident zaznamenal technický delegát. Disciplinární komise by se jím měla zabývat na čtvrtečním řádném zasedání.

„Ligová fotbalová asociace je silně znepokojena incidentem, který se odehrál v utkání mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem. Z video záznamu, který má Ligová fotbalová asociace k dispozici, je patrné, že zásah pořadatelské služby vůči fanouškovi byl nepřiměřený a zcela nepřijatelný,“ stojí v prohlášení LFA.

„Vedení soutěže je nicméně přesvědčeno a pevně doufá, že se jím budou zabývat též orgány činné v trestním řízení, neboť se z doposud poskytnutých informací jedná o nepochopitelný exces. Takovéto chování členů pořadatelské služby na fotbalové stadiony nepatří a věříme, že se v budoucnu nebude opakovat.“

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme