'Nejsme tak špatní. Vyhráváme i bez dopingu.' Výškařům v Birminghamu vládli Rusové

Organizátoři birminghamského šampionátu pojali výškařské závody exhibičně a nechali muže i ženy skákat na střídačku do stojanů položených naproti sobě. Víc než tohle netradiční pojetí se ale v útrobách haly skloňovala jména vítězů. Hned první dvě zlaté medaile získali Rusové Lysenko a Lasickeneová startující pod neutrální vlajkou.

Birmingham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Danil Lysenko

Danil Lysenko | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Kvůli plošnému zákazu za systematický doping a díky tomu, že sami přísnými podmínkami Mezinárodní atletické federace prošli, startuje v Anglii osm ruských sportovců. Jindy velká a favorizovaná výprava už má ale vlastně splněno, dva tituly na úvod a k tomu jistý pocit zadostiučinění.

Jediná česká zástupkyně v prvním dnu halového MS v atletice, výškařka Hrubá, skončila na děleném 10. místě

Číst článek

„Tohle byla má první velká sportovní akce, kterou jsem vyhrál, a mrzí mě, že jsem si nemohl poslechnout naši hymnu a neviděl naši vlajku,“ vyprávěl novinářům po vítězství mezi tyčkaři halový mistr světa Danil Lysenko.

„Každopádně jsem moc šťastný, neumím to snad vůbec vyjádřit. Chvílemi jsem se ale přistihl při myšlence, že chci ukázat lidem, že my Rusové nejsme tak špatní,“ dodal 20letý výškař.

Podobně jako Danil Lysenko rozmlouvala před novináři i Marija Lasickeneová. Také jen v ruštině a také s jasným vzkazem.

„Každý ví, že jsem z Ruska. Já respektuji momentální situaci, ale chci, aby lidé věděli, že vyhráváme, i když jsme čistí, bez dopingu. Závodíme fér,“ dušovala se suverénka mezi výškařkami.

Oba Rusové závodili velmi kvalitně. Lysenko předvedl skok přes 236 centimetrů, Lasickeneová překonala 201 centimetrů. V poli poražených sledovala její 38. vítězství v řadě také Češka Michaela Hrubá, celkově desátá.

Marija Lasickeneová | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme