Těžba kamene ve Veselíčku na Přerovsku se rozšiřovat nebude, rozhodlo zastupitelstvo

Přerovští zastupitelé dnes zamítli těžbu kamene na městských pozemcích ve Veselíčku. Z místního lomu by se dalo získat zhruba pět milionů tun kamene. Podle těžařů by množství zcela pokrylo potřeby na dostavbu dálnice D1 na Přerovsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamenolom (ilustr. obr.)

Kamenolom (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Přerovští zastupitelé nepodpořili rozšíření těžby kamene na svých pozemcích v lomu u obce Veselíčko.

O pronájem pozemků požádala město těžařská společnost Kamenolomy České republiky. V lomu chtěla rozšířit těžbu kamene, který by využila na stavbu dálnice D1 na Přerovsku.

Znovuotevření lomu se setkalo s velkým odporem obyvatel Veselíčka. Měli obavy, že těžba naruší statiku domů, v obci se zvýší prašnost, hluk a opravené silnice poničí těžké kamiony.

Několik lidí přišlo vyjádřit své výhrady i na dnešní zasedání přerovských zastupitelů, například Libor Matějka.

„Zájmy lidí ve Veselíčku a zájmy lidí z Přerova jsou v tomhle zajedno, protože nejblíže lomu jsou dvě obrovské chatové oblasti, kde je 90 procent Přerovanů. Ze záležitosti může profitovat pouze firma, která těží, a nikdo jiný,“ upozorňuje Matějka.

Neschválení pronájmu pozemků těžbu na vyhrazených místech kamenolomu nenaruší. Podle zástupce firmy Stanislava Halámka ale může ohrozit dostavbu dálnice D1.

„My budeme pokračovat s těžbou tak, jak je povoleno. Máme zásoby, které jsou mimo pozemky města Přerova,“ uvedl Halámka.

Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme