Vandalové zničili prehistorickou jeskynní malbu na jihu Španělska

Vandalové zničili pět tisíc let starou jeskynní malbu na jihu Španělska. Malba znázorňovala vlaštovku ve formě lidského těla s prodlouženými pažemi. Vzácné prehistorické dílo objevila v roce 1973 skupina školáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Až 10 000 let staré jeskynní malby objevili vědci v jeskyni na plošině Cerrado

Až 10 000 let staré jeskynní malby objevili vědci v jeskyni na plošině Cerrado | Foto: Liana Joseph/WCS

Malbu chtěli vandalové ze stěny jeskyně zřejmě vyříznout a později prodat. Vyrušili je ale přitom pravděpodobně návštěvníci jeskyně.

Vzácnou prehistorickou malbu, která je i na seznamu kulturního dědictví Unesco, zloději vážně poškodili. Jeskyně s názvem Los Escolares de Santa Elena, v níž malba byla, se nachází asi 260 kilometrů jižně od Madridu, v regionu Andalusie.

Podobně jako množství jiných prehistorických jeskyní na jihu Španělska však není nijak chráněná. Andaluská speleologická federace na tuto skutečnost upozorňuje už léta.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme