Ostrava zakázala pojízdné kavárně Mental café vyjet do ulic. Pracovat v ní mělo 10 postižených lidí

Tržní řád přinutil ostravskou pojízdnou kavárnu zůstat v garáži. V dobročinném podniku měli najít práci lidé s handicapem z největšího tamního ústavu. Nápad ale narazil na pravidla, která v Ostravě omezují pouliční prodej kvůli nepoctivcům. I když kavárnu přímo podpořil magistrát, výjimku zatím nedostala. Autoři nápadu se ale jen tak vzdát nechtějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šálek kávy

Šálek kávy | Foto: Free Digital Photos

Klienti Čtyřlístku chtějí nabízet kávu v ostravských ulicích a parcích. Občas sice vypomáhají v některých kavárnách, až doteď ale neměli vlastní podnik.

„Venku jsem na vzduchu a ta práce se mi líbí,“ říká paní Dagmar. Na svou velkou chvíli si ale i s dalšími kolegy musí počkat. Tržní řád města totiž zatím pojízdnou kavárnu do ulic nepustí.

„Technicky vyjet můžeme, máme kolo i vozík. Ale prakticky legislativně nemůžeme vyjet, protože momentálně je to na území celého města zakázáno,“ vysvětluje tvůrkyně Mental café Ivana Martáková z občanského sdružení Krásná Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co brání kavárně Mental café vyjet do ostravských ulic, zjistil reportér Stanislav Janalík

Výdělky sice mají jít na další vzdělání a rozvoj lidí s mentálním postižením, s žádostí o výjimku u centrálního obvodu ale i tak sdružení neuspělo.

Když pak zkusili pojízdnou kavárnu spustit alespoň na soukromém pozemku, narazili na stejný problém. I proto se obrátili přímo na ostravský magistrát.

„Rozjeli jsme další kolo žádostí o výjimky a zvažujeme ještě další možnosti. Věřím, že úředníci budou na tuto žádost slyšet, protože statutární město Ostrava projekt Mental café a zaměstnávání osob s mentálním postižením podporuje,“ domnívá se Martáková.

Město by mentálně a zdravotně postiženým kavárníkům z Čtyřlístku mohlo nabídnout některá prodejní místa.

„Jsou lokality, kde by danou činnost mohli provozovat. My budeme posuzovat jejich žádost a tuto záležitost musí posoudit rada města. Stane se tak nejpozději do šesti týdnů, protože jejich záměr musí být umístěn na vývěsní desce,“ uvádí mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Do té doby ale musí pojízdnou kavárnu její obsluha schovat do garáže.

Jestli kolemjdoucí v ostravských parcích a ulicích uslyší jejich zvonek častěji, ukážou následující týdny.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme