Nejvyšší koncentraci prachových částic v Evropě mají v Brně, říká dánský expert

Na silnicích v Brně je extrémně vysoké množství malých prachových částic. Vyplývá to z měření dánského experta Kaare Press-Kristensena. Data ze svého výzkumu poskytne zdarma brněnským meteorologům i politikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výfuk auta

Výfuk auta | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5, Steevven1

Jedny z nejvyšších hodnot polétavého prachu v Česku i zbytku Evropy naměřil v Brně expert Kaare Press-Kristensen z dánské ekologické rady.

Množství mikročástic z výfukových plynů zjistil pomocí speciálního přístroje. Zkoumal je například na ulici Tvrdého, přímo před mateřskou školkou.

„Bylo to přes sto tisíc částic na centimetr krychlový. Takže každým nádechem spolu s půl litrem vzduchu dýcháme pět set milionů částic,“ říká Kaare Press-Kristensen z dánského ekologického institutu.

Podle zákona může množství prachu ve vzduchu překročit limit 35 dní v roce. V Brně už jsou za polovinou limitu, jak upozorňuje Hana Chalupská z iniciativy Dejchej Brno.

„Dneska máme osmnáctého února a těch dnů překročených už jsme měli 19. Takže jsme vyčerpali víc než polovinu toho, co je limit na celý rok,“ konstatuje Chalupská.

Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme