Do Prahy dorazí na Svět knihy dva nobelisté. Kromě peruánského spisovatele Llosy i Němka Müllerová

S prestižními hosty roste i kredit každé společenské akce - a nejinak to bude s letošním ročníkem mezinárodního veletrhu Svět knihy. Do Prahy v květnu dorazí hned dva držitelé Nobelovy ceny za literaturu. Latinskoamerickou literaturu zastoupí Peruánec Mario Vargas Llosa. A Radiožurnálu ve čtvrtek exklusivně potvrdili organizátoři další hvězdu - Němku Hertu Müllerovou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá nobelistka Herta Müllerová

Německá nobelistka Herta Müllerová | Foto: Aron Burgi | Zdroj: DPA/Profimedia

„Pracovali jsme na pozvání asi dva roky. Ona souhlasila a je to perfektní, protože tu bude křtít novou knihu. Název knihy je Liška lovec,“ říká programový ředitel Světa knihy Francouz Guillaume Basset.

‚Mohla jsem se stát někým jiným.‘ Součástí lipského veletrhu byl i sraz komiksových cosplayerů

Číst článek

Herta Müllerová je pětašedesátiletá německá spisovatelka, která se ale nenarodila v Německu. Její mimořádný jazykový i pozorovací talent se občas přisuzuje místu, kde se narodila - v rumunském Banátu.

Politická angažovanost

Černovlasá, s uhrančivým pohledem a nekompromisními názory v lidskoprávních otázkách a politické angažovanosti. I to ze spisovatelky v roce 2009 udělalo adeptku a nakonec i držitelku Nobelovy ceny za literaturu. Právě politický aktivismus autorky bestsellerů jako Nížiny nebo Srdce bestie je podle dramaturga Guillauma Basseta jedním z důvodů, proč je její účast úspěchem letošního ročníku Světa knihy.

Nejčtenější Kundera? Po celém světě je největší zájem o Nesnesitelnou lehkost bytí, Česko není výjimkou

Číst článek

„Vidím tam silný hlas, který je taky politický hlas. Mario Vargas Llosa je také politický hlas. A to má úplně jiný smysl, protože máme nejen dva nobelisty, ale také dva nobelisty, kteří fungují dobře spolu,“ dodává Basset.

Hlavní téma veletrhu

Už před měsícem organizátoři oznámili příjezd nejslavnějšího peruánského spisovatele všech dob, také držitele Nobelovy ceny. Je jím Mario Vargas Llosa. Ten na Světě knihy vystoupí jako zástupce latinskoamerické literatury, kterou letos organizátoři vybrali jako hlavní téma veletrhu.

Jak Guillaume Basset Radiožurnálu potvrdil, chystají během Světa knihy i debatu obou nobelistů. Oběma ostatně vyjdou v češtině nové překlady jejich knížek.

Pětadvacátý ročník Světa knihy bude v Praze druhý květnový víkend.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme