SOUTĚŽ: Vidličkou po mapě. Vyhrajte gastronomickou odyseu Dagmar Heřtové

Vyhrajte novou knihu od autorky naší gastroglosy Dagmar Heřtové | Zdroj: iROZHLAS.cz

Víte, kdo byl kapitán Buchta? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? A co má společného královna Margherita Savojská s bazalkou, mozzarellou a rajčaty? Odpovědi nabízí gastrocestopis Dagmar Heřtové, o který si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha / Brighton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystudovaná právnička ráda vaří, ochutnává, cestuje a hledá souvislosti. Vaření má tak trochu v genech – to ostatní bude mít kořeny v její zvědavosti.

Když se to všechno spojí, vzniknou malé literární útvary, v nichž se pojí střípky historie, osobních zkušeností, praktických rad a rozjímání o jídle ve všech jeho souvislostech. A často je jako bonus přidán recept, nad nímž se sbíhají sliny.

„Gastronomie si naši přízeň zaslouží, je naší součástí a často navozuje pocit, že žijeme ve věčném ‚déjà vu‘. Když cestujeme, nejsme na tom gurmánsky podobně jako Jack Kerouac Na cestě?“ píše Heřtová v úvodu knihy.

„Na talířích se nám odvíjejí příběhy a někdy i romány, které jsme kdysi četli, a to je na gastronomii to zázračné. Díky tomu kráčíme po historické a gastronomické mapě, která zasahuje do všech oblastí našeho života, včetně kultury.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Dagmar Heřtová je žije střídavě v Praze a v anglickém Brightonu. Ráda cestuje za chutěmi i historií, poznává nové restaurace, kuchyně a gastropodniky. V roce 2013 založila web tastejourney.cz, kde píše o cestování, o gastronomii a britské kuchyni.

Pět let přispívala recepty a články na web Lidovky.cz a do víkendové přílohy Lidových novin Relax. Od roku 2018 píše pravidelné gastroglosy pro web iROZHLAS.cz. V respektovaném kulinářském časopise Gurmet má už třetím rokem pravidelnou rubriku Letem světem, kde představuje zahraniční kuchyně a doporučuje vybrané recepty ze světa. Navíc v něm publikuje články o Spojeném království pod názvem Úžasná Británie.

V roce 2017 vydala knihu Bylinky na mém stole, čímž završila pravidelné účinkování v pořadu Kouzelné bylinky. Její druhotinu Vidličkou po mapě vydalo nakladatelství Argo.

Kniha obsahuje mnoho fotografií | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 knih Vidličkou po mapě, napište nám až do tohoto pátku 17. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Od kterého roku můžete na našem webu číst pravidelné víkendové gastroglosy Dagmar Heřtové?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme