Umělá inteligence ničí lidskou kreativitu, tvrdí petice. Podepsaly ji i Billie Eilish a Katy Perry

Světoví muzikanti varují před predátorským využíváním umělé inteligence v hudebním průmyslu. V otevřeném dopise vyzývají technologické firmy, aby nevyvíjely nástroje pro generování hudby pomocí AI. Mezi dvěma stovkami protestujícími umělci jsou i zpěvačky Katy Perry, Billie Eilish, Camila Cabello nebo skupina Imagine Dragons, upozorňuje Radio Wave.

Praha/Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Billie Eilish

Petici podepsala také Billie Eilish | Zdroj: Profimedia

Výzvu dala dohromady Aliance pro práva umělců, která otevřený dopis zveřejnila na webu Medium. Podle hudebníků může nezodpovědné zacházení s umělou inteligencí porušovat a znehodnocovat práva lidských umělců.

Když se AI učí, spotřebuje tolik energie jako město. Vědci už teď přemýšlejí, co s tím

Číst článek

V poslední době totiž jejich tvorba bývá využívána k trénování některých AI modelů a systémů, což zástupci hudebního průmyslu vnímají jako „útok na lidskou kreativitu“, který může poškodit tvůrce i zničit hudební ekosystém. Test AI nástrojů pro tvorbu hudby provedl mimo jiné i YouTube.

Dočasný šéf průmyslové asociace UK Music Tom Kiehl přiznal, že chápe umělce, kteří se obávají, že jejich práce bude bez jejich vědomí užívaná k trénování umělé inteligence.

„Jedná se pak o praní hudby a všechny společnosti zapojené do těchto praktik musí přestat a zaujmout zodpovědnější přístup k našemu hudebnímu průmyslu,“ cituje Kiehla server BBC.

Problém a krádež?

Protest proti AI přichází po zveřejnění virální skladby, v níž se umělé inteligenci podařilo napodobit hlasy rappera Drakea a zpěváka The Weeknda.

Kanadský rapper následně vyjádřil svůj nesouhlas s umělou tvorbou a skladba byla stažena z hudebních streamovacích platforem Spotify i Apple Music, připomíná web Radia Wave.

O svém znepokojení po tomto incidentu veřejně promluvil i Sting pro BBC. Podle britského zpěváka muzikanti čelí boji o obranu jejich práce a proti vzestupu skladeb vytvořených pomocí AI.

Ne všichni umělci ale vidí ve vývoji a používání umělé inteligence problém. Za nástroje AI se postavili DJ David Guetta nebo hudebnice Grimes.

Kanadská zpěvačka povzbudila fanoušky k využívání jejího hlasu v rámci hudební tvorby s tím, že by si za úspěšné počiny s tvůrci využívající její umělý hlas rozdělila honoráře.

Většina umělců, kteří dopis podepsali, ale právě to považuje za krádež svých hlasů.

Anna Beljo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme