Skladba Hold Back the River není plagiát, českou píseň Pábitelé nekopíruje. Motiv je běžný, řekl soud

Městský soud v Praze rozhodl spor o hudbu k písni Pábitelé. Zamítl žalobu jejího autora Ladislava Štaidla. Tvrdil, že je od Pábitelů z roku 1984 odvozený novější britský hit Hold Back the River. Podle soudu se to ale neprokázalo. Právník britského zpěváka Jamese Baye Radim Krofta je s verdiktem spokojený. Štaidlův právník Rudolf Leška doporučí klientovi, aby se proti verdiktu odvolal. Po smrti Ladislava Štaidla pokračuje ve sporu jeho syn Jiří.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Štaidl na snímku z června 2019

Městský soud v Praze rozhodl spor o hudbu k písni Pábitelé. Zamítl žalobu jejího zesnulého autora Ladislava Štaidla | Zdroj: Profimedia

„Vycházeli jsme z počátku z vyjádření britského akreditovaného muzikologa, který nám sdělil, že ta podobnost spočívá jenom v nějakém motivu, který se stále dokola opakuje v různých skladbách lidové hudby, populární hudby a tak dále,“ říká právník britského zpěváka Jamese Baye Radim Krofta, který je s verdiktem spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudba k britskému hitu není podle soudu odvozená od české písně Pábitelé

Po smrti Ladislava Štaidla pokračuje ve sporu jeho syn Jiří. Tvrdí, že britský zpěvák James Bay odvodil hudbu od skladby, kterou v roce 1984 nazpíval Karel Gott. Hold Back the River je z roku 2014.

Podle soudu ale britský hit není plagiát. Soudkyně Alena Červená řekla, že taková melodie se objevuje v mnoha dalších skladbách napříč různými žánry. Štaidlův právník zváží odvolání.

Skladba Pábitelé nazpívaná Karlem Gottem v roce 1984:

Píseň Hold Back the River od Jamese Baye z roku 2014:

Marie Veselá, jar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme