Po Neilu Youngovi i Joni Mitchellová. Písničkářka chce kvůli kontroverznímu podcastu opustit Spotify

Kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová chce, aby největší hudební streamovací platforma Spotify z nabídky stáhla veškerou její hudbu. Reagovala tak podobně jako folkrockový písničkář Neil Young na dezinformace o covidu-19, které se podle nich na platformě šíří. Informuje o tom server BBC.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joni Mitchell

Joni Mitchell | Zdroj: Profimedia

Legendární hudebník začátkem týdne vyjádřil nespokojenost s tím, že Spotify dává výsadní prostor autorovi podcastů Joeovi Roganovi, který podle Younga šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19. Young kvůli tomu požádal o stažení svých skladeb z platformy s tím, že na ní nechce být spolu s Roganem. Spotify mu vyhověla a jeho hudbu přestala nabízet.

Young, nebo Rogan? Spotify dalo přednost podcastu a začalo mazat hudbu kanadského písničkáře

Číst článek

Teď stejnou žádost vyjádřila Mitchellová. „Nezodpovědní lidé šíří lži, které stojí lidské životy,“ uvedla na svém webu. Podcastera Rogana výslovně nejmenovala. Vyjádřila ale solidaritu Youngovi a globální vědecké a zdravotnické komunitě.

BBC připomíná, že šestasedmdesátiletý Young a osmasedmdesátiletá Mitchellová jsou dlouholetými přáteli, které spojuje i to, že oba museli překonat dětskou obrnu v době, kdy proti ní ještě neexistovalo očkování.

Nejpopulárnější podcast

Roganův podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je nejpopulárnější podcast na Spotify. Každý měsíc si ho stáhne na 200 milionů lidí. Čtyřiapadesátiletý Američan v něm v uvolněné atmosféře vede několikahodinové rozhovory s širokou škálou osobností, od podnikatelů a vědců po herce a sportovce.

V poslední době začal Rogan vystupovat negativně proti covidovým vakcínám, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se neměli nechat očkovat.

V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin při léčbě covidu-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

Spotify, který je s asi 381 miliony uživateli největší hudební streamovací platformou na světě, tvrdí, že proti dezinformacím o pandemii bojuje a že od jejího začátku odstranil přes 20.000 epizod podcastů o tématu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme