Před 50 lety ABBA prorazila vítězstvím na Eurovizi. I díky tomu se zapsala do historie světového popu

Přesně před 50 lety odstartovala celosvětová ABBAmánie. 6. dubna 1974 švédská skupina vyhrála hudební soutěž Eurovize a začaly se dít věci. Čtveřice vzápětí ovládla hitparády po celém světě a stala se jednou z legend světové popové hudby. Skupina si tento úspěch připomíná reedicí slavné písně Waterloo nazpívané i v němčině nebo francouzštině.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Působilo to trochu jako představení ve větším kulturní domě – diváci ve slavnostním oblečení tehdy v podstatě bez emocí sledovali hodinu a půl dlouhý pořad. Tak vypadala známá hudební soutěž, než se z ní stala show plná ohňových efektů a extravagantních kostýmů.

Když moderátorka v roce 1974 oznámila vítěze, tak ještě netušila, že právě odstartovala kariéru budoucí nejznámější švédské skupiny.

Brzy po triumfu na Eurovizi se Waterloo stalo číslem jedna v hitparádách po celé Evropě. ABBA píseň nahrála i v němčině, švédštině nebo francouzštině. Vkusný a líbivý evropský pop – právě to je dodnes hlavní poznávací znak skupiny. Švédská čtveřice své největší hity nahrála v 70. letech, tedy v době, kdy byl pop v Evropě velmi oblíbený.

Jedna z nejprodávanějších skupin hudební historie se ale v roce 1982 rozpadla. Tomu předcházelo osmé studiové album Visitors, ale taky rozvody obou manželských párů – tedy Agnethy a Björna a Anni-Frid a Bennyho.

ABBA ale rozhodně nezůstala zapomenuta ani po rozpadu. Na motivy jejich písní vznikl divadelní muzikál Mamma Mia, který měl v Londýně premiéru přesně před čtvrt stoletím. A na jeho příběhu je postavený i stejnojmenný film s Meryl Streepovou.

Návrat na hudební scénu

V Londýně se otevírá ABBA aréna. Nejslavnější hity předvedou během koncertu 3D avataři členů kapely

Číst článek

Tam, kde v roce 1982 hudebně skončila, po 40 letech navázala. V roce 2021 ABBA fanoušky překvapila novou deskou Voyage.  

„Nahráli jsme dvě nové písně. A pak jsme si řekli – ty jo, jsou fakt dobrý! Co kdybychom nahráli další? A najednou jsme měli celou novou desku. Ale nepotřebujeme tím nic dokazovat. Jestli si fanoušci myslí, že jsme byli lepší před 40 lety, tak ať si to myslí!“ řekl Benny Andersson v rozhovoru pro BBC.

A co by to bylo za novou desku bez koncertů. V úplně nové hale v Londýně se už dva roky odehrávají hologramové koncerty. Takzvaní „ABBataři“ (tedy uměle vytvořené postavy členů kapely) tak lákají i mladší generace posluchačů, kteří slavnou čtveřici nikdy neměli šanci vidět naživo.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme