Wonka a Paddington jsou kolegové imigranti. Nový film podle Roalda Dahla kouzlí s čokoládou

Volně podle klíčové postavy z knihy Karlík a továrna na čokoládu vznikl muzikál o snech a kouzlech uložených v čokoládě. Mladík jménem Willy Wonka přichází do města, které je mekkou čokolády, aby svět oslnil svými recepty. Má málo peněz a hodně snů.

Premiéry Pavla Sladkého Město čokolády Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Timothée Chalamet jako Willy Wonka

Timothée Chalamet jako Willy Wonka | Zdroj: Vertical Ent.

Podle knihy od populárního spisovatele Roalda Dahla vznikl další film. Wonka do českých i světových kin přichází jako rodinná podívaná na Vánoce a dává zapomenout na kulturní války odehrávající se nad úpravami Dahlova díla, které měly za cíl obrousit hrany jeho jazyka a učinit z nich víc inkluzivní čtení.

Film nám představuje mladého Willyho Wonku (Timothée Chalamet), budoucího majitele čokoládové továrny. Přichází do švýcarsky stylizované metropole čokolády.

Medvídek proti zubatému úsměvu Hugha Granta. Paddington 2 zahřeje u srdce diváky všeho věku

Číst článek

Tam na něj ale nečekají otevřené náruče a pohádkové výdělky, ale otročina v prádelně zákeřné hoteliérky Valchové (Olivia Colman) a intriky čokoládovnické mafie vedeném panem Sluplgrošem (Paterson Joseph). On a jeho obchodní partneři si rozhodně nováčkem nenechají narušovat svůj monopol. Naštěstí v tom dobrá a nápaditá duše mladého čokoládového kouzelníka nezůstane sama.

Muzikál neobjasňuje, jak se z mladíka plného ideálů později stane dospělý velkotovárník, jakým je v knize a filmech Karlík a továrna na čokoládu. Má podobu féerie z jeho mládí a ze světa čokoládových kouzel. Sladkosti ve filmu dokážou rozjasnit den odstrkovaným a chudým dětem i dospělým, ale taky přidat kila nenasytným bařtipánům. Záleží hlavně na tom, kdo se o čokoládu dělí a kdo ji naopak majetnicky hromadí za účelem zisku nebo upevňování moci.

Snímek spoléhá na kvalitní dialogy a na britské herce se zkušenostmi z filmu i divadla. Hlavní roli sice hraje americký herec a generační idol Timothée Chalamet, známý z Duny, Dej mi své jméno a dalších filmů, ale ve vedlejších se představují například Hugh Grant, Olivia Colman a Sally Hawkins, kteří svým figurám dodávají svéráz.

Předností filmu jsou dialogy a jejich herecké uchopení. Vyniknou i v českém překladu Petra Putny, pracujícím s rytmem a aliteracemi. Příběh Wonky je přeci jen poměrně prostoduchý a ve druhé polovině nenápadně oslabuje muzikálový princip.

Komediálně-thrillerová zápletka souboje Willyho Wonky a jeho kamarádek a kamarádů s čokoládovou mafií, vládnoucí pomocí sladkých úplatků nad místní policií, je odvyprávěna bez podstatnějších muzikálových čísel, která by se dokázala podílet na posouvání děje.

(Ne)vítaní noví příchozí

Film natočil Paul King, režisér obou populárních filmů o medvídku Paddingtonovi. Ostatně Wonka i Paddington jsou oba naivní, ale okouzlující „imigranti“. Jeden z nich miluje pomerančovou marmeládu, druhý čokoládu. Oba se střetávají se starou Evropou, přicházejí do Londýna, respektive nepojmenovaného města čokolády, kam přicházejí jako čisté duše plné ideálů.

Wonka

muzikál
USA, 2023, 116 min

Režie: Paul King
Scénář: Simon Farnaby, Paul King
Hrají: Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Rowan Atkinson, Matt Lucas

 

Srovnání s dojemným a oblíbeným medvídkem „z dalekého Peru“ ale ukazuje i limity Wonky. Například herec Simon Farnaby se už v Paddingtonovi představil jako člen security ostrahy a vystřihl si na malé ploše prostoduchého sekuriťáka okouzleného a podvedeného panem Henrym Brownem převlečeným během bláznivé mise s Paddingtonem za uklízečku.

Ve Wonkovi Farnaby dostal od Paula Kinga takřka identickou roli. Představuje hlídače zoo, který je legračním způsobem omámen čokoládou, která je jakýmsi večírkovým urychlovačem. Jednak opakovaný vtip už není tak docela vtipný, jednak je jeho kreace v Paddingtonovi koncentrovanější a herecky lépe provedená. Svět Wonky je také citelně víc stvořený z CGI, na rozdíl od podařené kombinace hrané a animované akce v Paddingtovovi.

Wonka je předvánočním potěšením především pro rodiče a děti. Žádný trvalý muzikálový hit z filmových písní pravděpodobně nevzejde a bližší pohled ukazuje, že nejde o plně originální podívanou. Nabízí ale divákům a divačkám dvě hodiny pestré podívané s barevnými obrazy, bohatým jazykem a přívětivými hodnotami. Snadno může dospělé dojmout víc než děti.

Rodinný snímek Wonka hrají tuzemská kina od 14. prosince 2023, a to v původní verzi s titulky i s českým dabingem.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme