Doktor Král nebo velitel četníků Arazím. Herec a režisér Tomáš Töpfer slaví sedmdesáté narozeniny

Herec a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer slaví sedmdesáté narozeniny. Za své divadelní role obdržel Cenu Thálie i Cenu Alfréda Radoka, televizní diváci si ho pamatují ze seriálů Život na zámku nebo Četnické humoresky. Působí i jako režisér nebo vysokoškolský pedagog, z hereckého života si stihl odskočit i do politiky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hostem Osobnosti Plus byl Tomáš Töpfer

Herec Tomáš Töpfer byl v minulosti mimo jiné hostem pořadu Osobnost Plus. | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

Tomáš Töpfer začínal v divadlech v Ostravě, Šumperku a Ústí nad Labem. V Praze pak působil například v Činoherním klubu nebo v Divadle E. F. Buriana. Z něj v roce 1987 přešel do Divadla na Vinohradech a v roce 2012 se stal jeho ředitelem. V divadle působí i jako herec nebo režisér.

Televizním divákům se zapsal do paměti v seriálech České televize Život na zámku nebo Četnické humoresky. V nich ztvárnil hlavní role, tedy doktora Krále a velitele četnické stanice Arazíma. Později se objevil v seriálech Vyprávěj nebo První republika.

Nemáme v divadle MeToo, my máme hnutí WhyNotMe, říká Tomáš Töpfer

Číst článek

Společně s herečkou Eliškou Balzerovou se mu ve druhé polovině devadesátých let podařilo obnovit zchátralé divadlo v Nuslích, dnes známé jako Divadlo Na Fidlovačce. Za to jim v roce 1999 byla udělena zvláštní Cena Thálie. Töpfer divadlo vedl do roku 2012, kdy odešel do vinohradského divadla.

V roce 1995 obdržel Cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon ve hře Jacobowski a plukovník v Divadle na Vinohradech. Za roli Tovjeho v muzikálu Šumař na střeše, kterou mělo v repertoáru Divadlo Na Fidlovačce, dostal v roce 2006 Cenu Thálie. V anketě posluchačů Českého rozhlasu Neviditelný herec získal v roce 2010 první místo za hlavní roli v rozhlasovém seriálu Xaver.

Z hereckého života si Tomáš Töpfer stihl odskočit i do politiky. V roce 2006 se stal senátorem bez politické příslušnosti za ODS ve volebním obvodu Praha 4. Svůj post ve volbách v roce 2012 už neobhájil.

Jan Dlouhý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme