Koláčky, dudáci i jarmark. V Domažlicích začínají Chodské slavnosti, dříve byly i manifestací proti nacismu

Stovky účinkujících, tisíce chodských koláčů zdobených povidly, mákem a tvarohem a desítky hodin programu jsou připraveny pro návštěvníky 64. Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Jedna z největších a nejstarších národopisných slavností v Česku začíná v pátek v Domažlicích.

Domažlice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Domažlicích začínají Chodské slavnosti.

V Domažlicích začínají Chodské slavnosti. | Foto: Donald Judge | Zdroj: Flickr | CC BY 2.0,©

V centru města na náměstí a kolem Chodského hradu uvidí lidé i další chodské tradice – lidové kroje, které mnozí místní stále udržují a nosí, ukázky malování typické chodské keramiky a jarmark. Návštěvníci uslyší chodské dudáky a lidové vypravěče. Součástí programu jsou bohoslužby pod širým nebem a i pouťové atrakce.

V programu vystoupí více než 600 účinkujících. Slavnosti v pátek v podvečer otevře už tradičně pořad Ozvěny folkloru, který představí tak zvanou world music inspirovanou folklorem. Kapely Poitín, Tabasker, Caribe a Navostro zahrají skladby inspirované irskou, židovskou, latinskoamerickou či skotskou hudbou. V sobotu dopoledne se otevřou hlavní scény. Diváci si mohou vybírat z koncertů dechové hudby, folkloru nebo z pořadů kombinujících lidový tanec, hudbu a vypravěče. Představí se dudácké soubory z Chodska i folklorní soubory z jiných částí republiky. Veškerý program je zdarma.

V sobotu i v neděli bude na vrchu Vavřineček poutní mše pod širým nebem. V sobotu ji bude sloužit arcibiskup pražský Dominik Duka, v neděli plzeňský biskup Tomáš Holub. Na slavnosti každoročně do jedenáctitisícových Domažlic přijede kolem 80 tisíc lidí.

Historie slavností sahá do 50. let minulého století. Už dlouho předtím se konaly v Domažlicích slavné Vavřinecké poutě. V roce 1939 se pouti zúčastnilo na 120 tisíc lidí z celých Čech a setkání se stalo velkou národní manifestací proti německé nadvládě. Po roce 1948 ale komunistický režim nechtěl pokračovat v hluboce zakořeněné tradici církevních slavností a hledala se jejich nová podoba. První ročník Chodských slavností se konal v roce 1955.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme