Na Ukrajině se dělají diskotéky a mají plné obchody. Pomáháme víc, než musíme, říká Okamura

Zástupci vládní koalice se shodnou s opozičními poslanci jen na málo věcech. Všichni ale souhlasí s tím, že letošní rok byl ve Sněmovně mimořádně vyhrocený a bojovný. „My jako hnutí SPD říkáme, že chceme, aby čeští občané měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti. Fialova vláda prosazuje pravý opak. Máme rekordní pokles reálných mezd kvůli nezvládnuté inflaci a rekordní pokles maloobchodních tržeb,“ poukazuje předseda SPD Tomio Okamura.

Interview Plus Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památku obětí uctil také Tomio Okamura

Tomio Okamura kritizuje vládní pomoc Ukrajině i podporu ukrajinským válečným uprchlíkům | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Máme rekordní inflaci, rekordní zadlužování. Za Fialovy vlády Česko překonalo magickou hranici tří bilionů korun. Objektivně je to nejhorší vláda vůbec. A nejhorší na tom je, že nemají sebereflexi a nechtějí vyměnit ty nejvíce neschopné ministry,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus Jan Bumby. Hostem je Tomio Okamura, předseda opozičního hnutí SPD

Na všechny opoziční návrhy prý vláda reaguje tak, že jsou populistické. Jako příklad uvádí návrh na zastropování cen elektřiny u výrobců či na nulovou DPH na potraviny, kterou zavedli v Polsku a Češi tam nyní jezdí nakupovat, zatímco české maloobchodní tržby klesají.

„Vláda odmítá jednat. Kdyby aspoň měli vlastní řešení, ale to oni nemají. A když předkládáte řešení, která jsou vyzkoušená v zahraničí, ať je to zastropování cen, nebo snížení DPH u vybraných potravin na nulu, tak oni si myslí, že jsou mistři světa a likvidují Českou republiku,“ kritizuje Okamura.

Obhajuje přitom opoziční obstrukce, kdy sám u řečnického pultu ve Sněmovně strávil přes sedm hodin, jde prý o způsob, jak občany informovat o tom, co vládní koalice provádí: „Třeba u konsolidačního balíčku to bylo 500 stran materiálů a víc než 50 změn zákonů. Je logické, že když ty změny vysvětluji, tak o tom nemohu mluvit pět minut.“

Konec pomoci Ukrajincům

Okamura kritizuje vládní pomoc Ukrajině i podporu ukrajinským válečným uprchlíkům. „Od začátku říkám, že to bude zamrzlý konflikt, který nemůže skončit vítězstvím, a to ani Ukrajiny. Statisíce mladých lidí tam budou zbytečně umírat. Je potřeba jednat, je potřeba mír,“ zdůrazňuje.

Vláda nenabízí kvalitní podobu vládnutí, míní politolog. Nechce dělat jen PR, namítá člen rady ODS

Číst článek

Na prvním místě jsou prý pro SPD čeští občané – skutečným válečným uprchlíkům je třeba pomáhat v rámci našich možností, ty ovšem jsou podle Okamury dávno překonány: „Na pomoc teď nemáme peníze, všechno je na dluh. Fialova vláda si dnes bere dluhopisy do roku 2057, až mně bude 80, tak se po této vládě budou splácet dluhy.“

Podle Okamury je třeba ukončit povolení k pobytu Ukrajincům, kteří nejsou prokazatelně z míst, kde probíhá konflikt. Klid je prý na většině ukrajinského území.

„Probíhají tam diskotéky, jsou tam plné obchody a restaurace. I čeští a západní politici tam jezdí. Třeba na západní Ukrajině je úplný klid,“ tvrdí.

Poukazuje také na to, že v Česku je dnes přes 600 tisíc Ukrajinců a každý desátý obyvatel je cizinec. Podle Okamury mezi nimi navíc prudce roste kriminalita a také berou pracovní místa českým občanům.

„Stěžují si, že mají podseklé mzdy. Mladí lidé se střední školou nemohou najít adekvátní práci, protože všude jsou levnější Ukrajinci. A Čech asi nemůže bydlet na ubytovně a pracovat za minimální mzdu,“ uzavírá s tím, že odpovědnost za to nese vláda.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus, audio je nahoře v článku.

Jan Bumba, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme