Slovensko se snaží shodnout na záchranném fondu eurozóny

Na Slovensku finišují politická jednání kolem záchranného fondu eurozóny. Premiérka Iveta Radičová už údajně nabídla demisi, když dohoda nepřijde. Na výsledky slovenského hlasování čeká celá eurozóna, protože novinky v záchranném fondu musí schválit všechny členské státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová

Předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová | Foto: Zbyněk Pecák

Slovenský parlament bude zítra hlasovat o navýšení fondu a o jeho nových pravidlech. Proti se ale dlouhodobě staví jedna z koaličních stran, liberální Svoboda a Solidarita (SaS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktor deníku SME Matúš Kostolný mluví o probíhajících jednáních v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Podle šéfredaktora deníku SME Matúše Kostolného SaS stále opakuje, že je nemístné, aby chudé Slovensko platilo bohatým státům Evropské unie, které „byly líné a žily si nad poměry“, a jako symbol používá Řecko.

„Argument proti říká, že když jsme vstupovali do eurozóny, když jsme vstupovali do Evrospké unie, věděli jsme, že náš vstup znamená nejen přijímat, ale znamená i jistou zodpovědnost. A teď přišel okamžik, kdy se od nás jednoduše čeká, že nebudeme jen čekat s nataženou rukou, ale že se jednoduše zapojíme,“ uvedl Matúš Kostolný.

Dodal, že tlak na Slovensko je mimořádně silný, neboť je to poslední země, která neschválila euroval.

Hanka Shánělová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme