‚Nálada na ropném trhu zůstává negativní.‘ Ropa zlevňuje kvůli obavám ohledně vývoje poptávky

Ceny ropy se v úterý výrazně snižují kvůli obavám ohledně budoucího vývoje poptávky. Severomořská ropa Brent kolem 18.15 SEČ vykazovala pokles o zhruba 3,8 procenta, sestoupila tak do blízkosti 73 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela téměř čtyři procenta a pohybovala se nedaleko 68,5 dolaru za barel.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné společnosti budou muset metan odčerpávat, skladovat a omezovat jeho únik do atmosféry (ilustrační foto)

„Nálada na ropném trhu zůstává negativní,“ uvedl analytik Tamas Varga. (ilustrační foto) | Foto: Pascal Rossignol | Zdroj: Reuters

K obavám ohledně poptávky po ropě podle agentury Reuters přispěly úterní údaje o vývoji inflace ve Spojených státech, které podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se snižováním úrokových sazeb. Poklesu cen ropy nezabránily ani obavy z narušení dodávek z Blízkého východu.

Těžaři ropy v USA mají omezit únik metanu do ovzduší. Plány na snížení emisí předloží do dvou let

Číst článek

Norský tanker Strinda v pondělí pozdě večer zasáhla v Rudém moři řízená střela vypálená z Jemenu. Plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky nebyl zraněn. K útoku se přihlásili jemenští povstalci. Varovali také, že budou dál útočit na lodě v oblasti směřující do izraelských přístavů, dokud Izrael neumožní větší dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Své aktualizované prognózy pro vývoj poptávky po ropě tento týden zveřejní Mezinárodní agentura pro energii (IEA) i Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Nálada na ropném trhu zůstává negativní,“ uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM. „Ze strany poptávky nepřichází žádná podpora,“ dodal.

Investoři nyní čekají na výsledek dvoudenního zasedání Fedu, které skončí ve středu. Předpokládá se, že Fed ponechá svou základní úrokovou sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, tedy na nejvyšší úrovni od roku 2001.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme