Rok od zavedení EET. V systému je evidováno přes 160 tisíc podnikatelů, kontroloři rozdali 4 tisíce pokut

Přesně před rokem musely začít restaurace a ubytovací zařízení elektronicky evidovat tržby. V březnu letošního roku se k nim přidali také obchodníci. V současnosti se povinnost týká více než 160 tisíc podnikatelů. Za rok prověřili kontroloři 76 tisíc provozoven a rozdali 4 tisíce pokut.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Hlasy proti EET varovaly před růstem cen v restauracích a ubytovacích zařízeních. A také před tím, že podnikatelé budou zavírat své živnosti. „Data týkající se EET nemáme, ale ze statistických zjišťování máme k dispozici údaje o vývoji průměrných spotřebitelských cen ve stravování a ubytování. Meziročně vyšší byly v říjnu jak ceny stravovacích služeb - o 7,2 procenta, tak ceny ubytovacích služeb, a to o 1,7 procenta,“ popisuje pro Radiožurnál mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok s EET. Jaké s ní mají podnikatelé zkušenosti? Pro Radiožurnál to zjišťovala Jitka Hanžlová

I když vzrostly ceny, je opravdu těžké rozklíčovat, zda na to měla vliv skutečně jen povinnost elektronické evidence tržeb. „O nástupu EET se totiž vědělo řadu měsíců dopředu, takže mnozí hostinští, kteří chtěli nebo potřebovali loni zdražit z úplně jiných důvodů – například aby si navýšili marži – možná veškeré tohle zdražování odložili právě až na konec roku, “ vysvětluje analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Podnikatelé se podle něj mohli před zákazníky vymluvit právě na EET. Zvlášť když se přidaly další faktory, které na ceny působily. Třeba růst minimálních mezd. „Jen připomenu, že od letošního ledna byla minimální mzda zvýšena o 11 procent, což je docela dost a určitý vliv to jistě také mělo. Zrovna v pohostinství a ubytování hraje minimální mzda docela velkou roli,“ dodává.

Úřady od zavedení EET provedly na 74 tisíc kontrol, 10 provozoven zavřely

Číst článek

Hlavně proto, že hodně servírek a číšníků bere právě minimální mzdu a zbytek si vydělají třeba na spropitném. Jejich zaměstnavatel tím zároveň ušetří za odvody na sociální a zdravotní pojištění a je zvýhodněn proti konkurenci. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek proto oceňuje pročištění trhu.

„Máme odhad, že kolem 5 % restaurací skončí. Celkově se na trhu snížila zaměstnanost načerno. Což je jistě pozitivní,“ dodává Stárek.

Obavy o drobné prodejce

Pokud se podíváme na obchod, stále přetrvávají obavy některých drobných prodejců, především stánkařů. „Slyšíme řadu prohlášení prodejců, že právě díky EET budou končit. Ale myslím si, že ti, které daná činnost živí, se s tím určitě vypořádají. Spíš mám strach o ty nejzranitelnější - řemeslníky, kteří si výrobky vyrábějí doma a pak je na trzích prodávají,“ popisuje Radiožurnálu pořadatel trhů v Hradci Králové Miroslav Franc.

Kamenné obchody už ale zkušenosti s EET mají. Zdeněk Juračka, šéf Asociace Českého tradičního obchodu hodnotí fungování systému z 80 procent kladně. Hlavně kvůli narovnání konkurenčních podmínek.

Výjimky z EET. Nebude se vztahovat na nevidomé podnikatele a předvánoční prodej ryb

Číst článek

„EET zapříčinilo, že se všichni podnikatelé v oblasti maloobchodu začali chovat trošku mravně a začali trošku respektovat zákon této republiky. To znamená, že se vytvořilo tržní prostředí, které dává schopnost konkurenceschopnosti a dává všem stejné podmínky,“ popisuje Juračka.

Podle aktuálních informací je do systému zapojeno přes 160 tisíc podnikatelů - z nichž někteří mají i více provozoven. V příštím roce by se měla evidence tržeb rozšířit na další podnikatele. Od března třeba na autoservisy, právníky nebo uzenáře, v červnu se k evidenci tržeb připojí třeba řemeslníci. Ze systému elektronické evidence tržeb jsou dočasně vyloučeni nevidomí a hluchoslepí podnikatelé. A také předvánoční prodej živých sladkovodních ryb.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme