Nezaměstnaných bylo v srpnu v Česku nejvíc za poslední tři roky. Práci nemělo přes 279 tisíc lidí

Koncem srpna bylo v Česku bez práce přes 279 tisíc lidí, což je nejvyšší srpnová hodnota od roku 2017. Oproti červenci počet nezaměstnaných klesl, míra nezaměstnanosti přesto zůstala na 3,8 procenta. Meziročně však stoupla o 1,1 procentního bodu. Loni na konci osmého kalendářního měsíce bylo bez práce o 74 289 lidí méně než letos. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malíř, řemeslník, práce, zaměstnání (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: jarmoluk | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Úřady práce evidovaly v srpnu 279 078 nezaměstnaných. Lidí bez práce meziměsíčně mírně ubylo, a to zhruba o 600. 

Počet volných pracovních míst v srpnu oproti červenci vzrostl o 6540 na 340 823, meziročně ale volných pozic ubylo o více než 9700. Práci si v srpnu našlo přes 25 tisíc lidí.

‚Plytká diskuse, kde na to vezmeme.‘ ‚Impulz pro ekonomiku.‘ Jak Maláčová obhajuje ‚rouškovné‘

Číst článek

„Největší zájem je o pozice dělníků, uklízečů, řidičů nákladních aut, kuchařů a zedníků. Tři ze čtyř míst vyžadují pouze základní vzdělání,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupl v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovala Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu oproti červenci naopak klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta.

I přes složité měsíce uplynulého půl roku trh práce v Česku podle Maláčové nadále vykazuje velmi dobrou kondici. „Stále máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie podle aktuálních informací. Myslím si, že to je zásluha vládních opatření,“ uvedla ministryně.

Za dobrým vývojem je podle Maláčové hlavně kurzarbeitový program Antivirus a půlroční odpuštění odvodů. Důvodem je ale i to, že firmy nejdřív propouštěly agenturní pracovníky a cizince a omezily spolupráci s takzvanými dohodáři. Lidé v létě také čerpali dovolenou a absolventi vysokých škol začali později nastupovat do zaměstnání, dodala ministryně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme