Home office i distanční výuka. Češi loni využívali víc mobilních dat, jejich objem se zvýšil až o 71 procent

Objem přenesených dat v tuzemských mobilních sítích se loni zvýšil o 66 až 71 procent. Provoz v pevných sítích se pak zvýšil o třetinu až polovinu. Důvodem byla nejen omezení související s koronavirovou krizí, kdy se výuka přesunula do domácností a část lidí pracovala z domova, ale i rostoucí využití chytrých mobilních telefonů a zlevňování datových tarifů. Vyplývá to z informací operátorů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobil, mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobil, mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: JESHOOTS-com | Zdroj: Pixabay | ©

Síť O2 zaznamenala v době zvýšené práce z domova a distanční výuky nárůst fixního datového provozu o 54 procent, mobilního dokonce o 70 procent.

Skryté sledování přes telefon a počítače: případů v Česku podle policie přibývá. Jak se jim bránit?

Číst článek

„Největšími tahouny provozu byly ale služby streamující video, tedy O2 TV, Netflix, YouTube a podobně. Rekordní datový provoz jsme zaznamenali také na komunikačních platformách, jakými jsou MS Teams, Skype, Zoom nebo Google Meet,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Mikšovská.

Objem mobilních dat v síti T-Mobilu meziročně vzrostl o 66 procent na více než 166 tisíc TB.

Datový provoz včetně služeb pevného bezdrátového internetu pak dosáhl téměř 451 tisíc TB, což znamenalo růst o 44 procent proti roku 2019.

Vodafone zaznamenal nárůst objemu přenesených mobilních dat o 71 procent. Jeho kabelová síť, kterou získala od UPC, pak zvýšila objem dat o 30 procent.

„Vliv samozřejmě měl i koronavirus a situace, kdy se lidé místo osobního setkání mohli potkávat a domlouvat jen vzdáleně. Musím ale zdůraznit, že datové objemy rostou stabilně. Důvodem je například to, že ve společnosti už roky přibývá chytrých mobilních telefonů, zvyšuje se jejich výkonnost a tím i přenesený objem dat. Stejně tak přibývají i aplikace pro chytré telefony a zvyšuje se jejich datová náročnost,“ podotkl mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

Špička v Evropě. Osm z deseti českých zaměstnavatelů poskytuje pracovníkům mobil, tablet nebo notebook

Číst článek

V letošním roce operátoři očekávají ještě rychlejší dynamiku růstu. Záležet bude nejen na vývoji pandemie, ale i na spotřebním chování zákazníků, nových službách, které budou přicházet na trh, i na novinkách v průmyslu.

„Již nyní investujeme do technologických inovací, jakými jsou například sítě páté generace. K významnému zrychlení přispějí také další investice do optických přípojek, a to nejen v rámci nových developerských projektů. V plánu je i zasíťování stávající zástavby, zejména velkých sídlišť,“ shrnula mluvčí O2 Mikšovská.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme