Kanadské firmy vyhlížejí zelenou horečku. Hodnota dvanácti největších pěstitelů je už teď téměř bilion korun

Kanada se stala teprve druhou zemí, která legalizovala konopí pro všechny uživatele. Nejsou to pouze milovníci marihuany, kteří se mohou těšit z liberální kanadské politiky. Do lukrativního odvětví se pustily společnosti, které do teď prodávaly marihuanu pro lékařské účely a doufají, že znásobí své zisky, píše v reportáži americký deník The New York Times.

Ottawa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší společnost s konopím – Canopy Growth – byla k červnu 2018 trhem oceněná na téměř 280 miliard korun (přes dvanáct miliard amerických dolarů), píše server Investopedia. Obchoduje se jak na torontské, tak newyorské burze.

„Epicentrum veřejné politiky je zde a všichni ze všech možných zemí přichází do Kanady, aby zjistili, jak to děláme,“ řekl pro americký deník The New York Times, spoluzakladatel a výkonný ředitel Canopy Growth Bruce Linton.

Kde, kolik a za kolik?

Prodej konopí v Kanadě je omezen na sušené konopí, oleje a semena. Výrobci ale doufají, že postupně dojde také k umožnění prodeje potravin s obsahem THC. Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, některé provincie ji však zvýšily na 19 let.

Nezákonné je vlastnit více než 30 gramů drogy, pěstovat více než čtyři rostliny na domácnost nebo si drogu kupovat u neoprávněného dealera. Omezená mohou být též místa, kde se smí konopí kouřit. Podle The New York Times by cena za gram měla být zhruba 120 korun (5.4 dolarů).

Pět let stará společnost rychle roste, i když začátky nebyly vůbec jednoduché. Canopy Growth došly dvakrát peníze a byla na pokraji bankrotu. Rodina a okolí Bruce Lintona tak měla téměř pravdu, když nazvala byznys s konopím „velice, velice špatným nápadem.“

Obchodování na Wall Street

Přesto se firma úspěšně rozrostla. Její hodnota je dokonce vyšší než kanadského výrobce vlaků a letadel Bombardier, píše The New York Times. Canopy Growth je také první kanadským pěstitelem konopí, který se od května 2018 obchoduje na největší burze světa na ikonické Wall Street v New Yorku.

Nejsou to pouze společnosti pěstující konopí, které chtějí z legalizace těžit. Na celý byznys jsou navázány další segmenty – od výrobců softwaru pro pěstování až po trh s nemovitostmi. Velice žádané se totiž staly velké a nevyužívané tovární haly, kde je možné marihuanu pěstovat.

My visit to Canopy Growth for @The New York Times . Bruce Linton, Canopy’s chief executive pose for a portrait. nytimes.com/2018/10/16/wor…

21:50 – 16. 10. 2018

2

V jedné takové, ve městě Smiths Falls v provincii Ontario, pěstuje konopí také Tweed – dceřiná společnost Canopy Growth. Pěstírna se rozkládá ve 47 gigantických místnostech bývalého výrobce čokoládových tyčinek Hershey.

98 miliard za konopí ročně

Největších dvanáct kanadských společností pěstující konopí je v současnosti oceněno na 942 miliard korun, pro investory jsou tak velice zajímavé. Přesto, jak připomíná americký deník, společnosti zatím nedosahují takové ziskovosti.

Například Tweed za prodej konopí pro lékařské účely dosáhl minulý rok obratu 1.3 miliardy korun. Skončil ovšem ve ztrátě 1,2 miliardy korun, píše The New York Times. Samotná Canopy Growth sice celkově utržila téměř 700 milionů, ovšem čistý zisk spadl do červených čísel – ztráta činila téměř 300 milionů korun.

Kanada zlegalizovala marihuanu pro rekreační účely. Černý trh přijde ročně o 103 miliard korun

Číst článek

Druhá největší kanadská společnost Aurora Cannabis, oceněná na bezmála 240 milionů korun, dosahuje podobných výsledků. Zatímco celkové tržby byly 311 milionů korun, z pohledu čistého zisku byla firma ve ztrátě 225 milionů korun.

Prostor pro expanzi se ovšem nabízí. Podle kanadského statistického úřadu utratili Kanaďané v minulém roce za konopí přes 98 miliard korun. A celých 90 procent této částky putovalo na černý trh.

Dalším možností, jak expandovat, může být export. Canopy Growth 9. října poprvé legálně exportovala konopí pro lékařský výzkum do Spojených států. Poprvé v historii tak marihuana legálně překročila přes kanadsko-americkou hranici, píše americká televize CNBC.

Pro Bruce Lintona je hlavní překážkou větší ziskovosti přísná regulace. Konopí může být prodáváno pouze v jednobarevných krabičkách, které obsahují velké zdravotní varování. Reklama musí schválit federální zdravotnický úřad. Prodávat se zatím může pouze sušené konopí, olej a semena.

Bruce Linton, ředitel Canopy Growth, prodává první legální konopí pro rekreační účely muži z Newfoundlandu Ianu Powerovi a Nikki Roseové o půlnoci tamního času. Před prodejním místem Tweed čekali hodiny, píše kanadská veřejnoprávní televize CBC.

„Byl to můj sen koupit si jako první legálně gram konopí v Kanadě a konečně tu jsem,“ řekl Power.

History as pot prohibition ends - Canopy Growth CEO Bruce Linton works the register at one of his company’s retail stores as Newfoundland resident Ian Power (man in hat) becomes the first person to purchase cannabis legally in Canada at 12am NFT #MarijuanaFiles (📷 @Deirdre Bosa )

05:29 – 17. 10. 2018

5 5

Jaroslav Hroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme