Celkové jmění 500 nejbohatších lidí vzrostlo o 1,5 bilionu dolarů. Podíl na tom má umělá inteligence

Pro nejbohatší lidi světa byl letošní rok úspěšný. Celkové čisté jmění 500 nejbohatších lidí světa letos vzrostlo o 1,5 bilionu USD (33,5 bilionu korun), když loni naopak kleslo o 1,4 bilionu USD, uvedla agentura Bloomberg. K růstu majetku přispěl hlavně výkon technologických akcií, které letos stouply na nové rekordy navzdory obavám z recese, vleklé inflaci, vysokým úrokovým sazbám a geopolitickým otřesům.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, dolary (ilustrační foto)

K růstu majetku přispěl výkon technologických akcií | Foto: QuinceMedia/CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Majetek technologických miliardářů vzrostl o 48 procent, tedy 658 miliard USD. Napomohl tomu hlavně obrovský mediální zájem o umělou inteligenci, píše Bloomberg.

Nejlépe si vedl Elon Musk, kterému se podařilo od francouzského luxusního magnáta Bernarda Arnaulta získat zpět titul nejbohatšího člověka světa. Generální ředitel výrobce elektromobilů Tesla od počátku roku do čtvrtka navýšil majetek o 95,4 miliard USD, hlavně díky úspěchu firem Tesla a SpaceX. V roce 2022 naopak prodělal 138 miliard USD.

Kellnerová je dvanáctá nejbohatší žena světa. Kromě byznysu dále podporuje onkologický výzkum

Číst článek

Čistý majetek Muska je nyní o 50 miliard USD vyšší než majetek Arnaulta, na jehož firmu LVMH mělo negativní dopad snížení poptávky po luxusním zboží.

Zakladatel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos letos navýšil majetek o více než 70 miliard USD. Nyní se tak s Arnaultem dělí o druhé místo mezi nejbohatšími lidmi světa. Majetek šéfa firmy Meta Platforms Marka Zuckerberga stoupl o více než 80 miliard USD.

Hodnota majetku indického miliardáře Gautama Adáního se loni naopak snížila o 37,3 miliardy USD. Mohou za to obvinění a spekulativní prodeje firmy Hindenburg Research.

Agentura Bloomberg upozornila, že nelze s jistotou říct, co čeká nejbohatší lidi v roce 2024, protože pro letošek málokdo předpokládal tak vysoké oživení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme