Jeden bitcoin stojí 60 tisíc dolarů. Jeho hodnota je nejvýš za dva a půl roku

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin ve středu překročila 60 000 USD (přes 1,417 milionu korun), za den se zvýšila zhruba o šest procent a je nejvýše od listopadu 2021. Podle analytiků přispívají k růstu jednak bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF), jednak blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving. Na rekordu téměř 69 000 USD se bitcoin ocitl rovněž v listopadu 2021.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virtuální měna bitcoin

Virtuální měna bitcoin (ilustrační foto) | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Krátce před 15 hodinou středoevropského času bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk vykazoval za uplynulých 24 hodin růst o 5,9 procenta zhruba na 60 260 dolarů (1,412 milionu korun). Předtím se dostal až nad 60 660 USD (1,421 milionu korun).

Kryptoměnová horečka je zpět. Snad vydrží

Číst článek

Souhlas se spuštěním 11 investičních fondů ETF na spotové bitcoiny udělila americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v polovině ledna. Od začátku roku si bitcoin připisuje kolem 43 procent.

Půlení bitcoinu se uskuteční letos v dubnu. Digitální bitcoinové mince se do oběhu dostávají postupně a každé čtyři roky se snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Do oběhu se tak dostává méně bitcoinů, což zpravidla vede k růstu jejich ceny. Počet digitálních bitcoinových mincí byl předem omezen na 21 milionů, dosud bylo vygenerováno přes 19 milionů bitcoinů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme