Francouzská vláda reaguje na stávky železničářů, převezme miliardový dluh státních drah

Francouzský stát převezme 35 miliard eur (skoro 904 miliard Kč) z celkových zhruba 47 miliard eur dluhů státních drah SNCF. Podle jedné z odborových organizací, kterou cituje agentura Reuters, to po jednání s odboráři slíbil premiér Édouard Philippe. Stát by tak vyšel vstříc jednomu z klíčových požadavků odborů zapojených do stávky proti reformě železnic. Stávka trvá už dva měsíce a za tu dobu zemi značně ochromila.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Édouard Philippe hovoří v Národním shromáždění

Francouzský premiér Édouard Philippe hovoří v Národním shromáždění | Foto: Philippe Wojazer | Zdroj: Reuters

Informace přišla ze svazu Unsa jen několik hodin předtím, než má předseda vlády vystoupit s oficiálním prohlášením k této záležitosti. Potvrzuje zprávu, kterou v pondělí přinesl list Les Echos.

Převzetí části dluhu se má podle šéfa této odborové organizace Rogera Dillensegera uskutečnit ve dvou etapách. V první fázi stát v roce 2020 převezme 25 miliard eur, dalších deset miliard eur bude následovat v roce 2022. Slib podle Dillensegera potvrzuje, že v jednáních s vládou dochází k pokroku.

Stávka na železnici sužuje Francii od začátku dubna. Železničáři protestují proti drážní reformě a rušení svých výsad, vždy na dva dny zastaví práci a v dalších třech dnech opět pracují. Na protest se nahlíží jako na test odhodlání vlády prezidenta Emmanuela Macrona prosadit reformy v celé zemi. Převzetí dluhu by podle Reuters mohlo vést k tomu, že se některé odborové organizace ze stávky stáhnou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme