ČEZ má povolení pro další bloky v Dukovanech. Mohou přibýt až dva

Po více než dvou letech od podání žádosti dostal polostátní kolos ČEZ územní rozhodnutí, že může v lokalitě Dukovan postavit až dva nové bloky jaderné elektrárny. Rozhodnutí vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu, které povolovací řízení převzalo od původního místa, městského úřadu v Třebíči.

Dukovany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

V tendru ČEZ poptává závazně zatím pouze jeden jaderný blok pro Dukovany, součástí je ale i opce až na další tři bloky (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vydání územního rozhodnutí je podle generálního ředitele ČEZ Daniele Beneše jedním z bodů harmonogramu výstavby nového bloku v Dukovanech. „Současně je to i jasný signál pro všechny uchazeče v rámci probíhajícího tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů, že povolovací proces je naplňován,“ uvedl. 

V tendru ČEZ poptává závazně zatím pouze jeden jaderný blok pro Dukovany, součástí je ale i opce až na další tři bloky – další v Dukovanech a dva v areálu stávající jaderné elektrárny Temelín. O jejich výstavbě ale zatím ČEZ ani vláda nerozhodly. 

Pokud Korejci prohrají spor, nemůžou stavět v Česku a Polsku jadernou elektrárnu, říká Westinghouse

Číst článek

Důvody, proč se rozhodování o územním povolení ke stavbě bloku přesunulo z Třebíče na ministerstvo průmyslu a obchodu, byly podle ČEZ například nutnost řešit námitky účastníků řízení ze systémové podjatosti úředníků, aktualizace politiky územního rozvoje České republiky a změny legislativy v průběhu řízení.

Důvodem byla podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže ale i rozsáhlá dokumentace, kdy úřad v Třebíči šestkrát požádal o prodloužení lhůty k vydání rozhodnutí. Po změně stavebního zákona letos v červenci se pak správní řízení převedlo přímo pod ministerstvo průmyslu.

Územní rozhodnutí pro stavbu bloku v Dukovanech každopádně není ani první, ani poslední. 

„Již dříve jsme obdrželi souhlasné stanovisko k posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) i povolení k umístění jaderného zařízení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a autorizaci na výstavbu jaderné elektrárny od ministerstva průmyslu a obchodu,“ sdělil Tomáš Pleskač, ředitel divize nová energetika ČEZ.

ČEZ znovu prodloužil lhůtu na podání finální nabídky na dostavbu Dukovan. Dostal další žádost o odklad

Číst článek

Pro stavbu bude klíčové ještě stavební povolení. O něj bude ČEZ teprve žádat, a to až vybere dodavatele stavby a bude jasné, jaký blok konkrétně se bude stavět.

Tendru vyhlášeného ČEZ se účastní tři zájemci, francouzská EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP. Cenové nabídky dodávky nového bloku postaveného na klíč mají podat v úterý 31. října dopoledne. Pořadí nabídek poté ČEZ předloží vládě, která vítěznou nabídku buď potvrdí, nebo pořadí může změnit.

Smlouvu s vítězem má ČEZ podat příští rok. V provozu má být nový blok v roce 2036. 

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme