Češi v roce 2019 přispěli přes osm miliard korun na charitu. Nejčastěji podporují děti a hendikepované

Češi letos podle expertního odhadu Fóra dárců věnují na dobročinné účely osm miliard a 450 milionů korun. Polovinu darovaly firmy, čtvrtinu individuální dárci, zbytek pak nadace a fondy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaný

Lidé při pomoci preferují podporu dětí a hendikepovaných (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Každý čtvrtý Čech, který pravidelně přispívá, ročně daruje částku do pěti set korun. Nanejvýš tisícikorunu pak věnuje každý pátý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi a dobročinnost. Téma Terezy Beránkové

„Lidé při pomoci preferují podporu dětí a hendikepovaných. Velkou sounáležitost navíc vyjadřuje naše populace v případě přírodních katastrof,“ přibližuje Magdaléna Benešová z Asociace společenské odpovědnosti pro Radiožurnál, na jaké dobročinné účely lidé nejraději dávají peníze.

Aby si je mohli později odečíst také ze základu daně, mohou podle daňové specialistky společnosti TPA Jany Skálové věnovat finanční obnos na kulturní a sportovní účely, na vědu, výzkum, policii, hasiče, ale dokonce třeba i na provozování útulků.

Fyzická osoba pak může odečíst částku až do výše 15 procent ze svého základu daně. Pro firmy platí desetiprocentní hranice.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme