Česko v pololetí nečerpalo žádný ruský plyn. Zásobníky jsou z 88 procent plné, uvedl Síkela

Česko během prvního pololetí letošního roku nečerpalo žádný plyn z Ruska. Celkově saldo dovozu a vývozu plynu v Česku meziročně kleslo o 23 procent. I přesto jsou tuzemské zásobníky v současné době naplněny z 88 procent, což je více než v předchozích letech. Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Česko během prvního pololetí letošního roku nečerpalo žádný plyn z Ruska (ilustrační foto) | Zdroj: TASR/Profimedia

Veškerý plyn ze zahraničí tak letos proudil do Česka přes Německo, uvedl. Ruský plyn Česko podle Síkely nahradilo tím norským a zkapalněným LNG z terminálů v Nizozemsku a Belgii.

„Kapacita LNG terminálu v Nizozemsku, kterou se nám loni podařilo zajistit, nám pokryje až 40 procent roční spotřeby plynu. Zkapalněný zemní plyn tak hraje nenahraditelnou roli v posilování naší energetické bezpečnosti,“ řekl ministr.

Rusové už nebudou skladovat zemní plyn na Moravě. Společnost MGS pozastavila smlouvu s Gazpromem

Číst článek

Stát bude podle něj v jednáních o navyšování dodávek a využívání LNG terminálů pro zásobování Česka pokračovat.

„Proto jsem se mimo jiné minulý týden setkal se zástupci německé vlády k jednání o využití připravovaných terminálů na zkapalněný zemní plyn,“ dodal Síkela.

V zásobnících plynu je podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu k 19. červenci 3,04 miliardy metrů krychlových plynu, což znamená 88procentní naplněnost. V loňském roce zásoby podle ministerstva dosahovaly 2,6 miliardy metrů krychlových a průměrné zásoby v letech 2019 až 2022 činily 2,47 miliardy metrů krychlových plynu.

„Rekordně vysokých zásob se daří dosahovat proto, že výrazně klesla spotřeba plynu v Česku. Celková spotřeba plynu od ledna do července v roce 2023 byla 3,96 miliardy metrů krychlových, což je o dvanáct procent méně než v roce 2022 a o dvacet procent oproti průměru let 2019 až 2022,“ uvedlo ministerstvo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme