Počet prodávaných ojetých elektromobilů se zvýšil o 129 procent. Nejvíce jich je od BMW a Tesly

Průměrná cena nabízených ojetých elektromobilů na českém trhu je proti stejně starým vozům se spalovacím motorem více než dvojnásobná a dosahuje 999 000 korun. Počet elektromobilů na trhu ojetých aut se letos meziročně zvýšil o 129 procent a jejich podíl v inzerci dosahuje 0,83 procenta nabídky, zhruba každé 120. prodávané ojeté auto tak má čistě elektrický pohon. Vyplývá to z analýzy společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním vozidel.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto)

Ojeté elektromobily stojí dvakrát více než auta se spalovacím motorem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Průměrné stáří elektromobilů se pohybuje okolo 3,5 roku a průměrný nájezd vykazuje hodnotu 23 710 kilometrů. Více než 48 procent těchto aut má uvedený český původ a téměř 25 procent je dovezeno z Německa.

Nejčastěji jsou mezi auty na elektrický pohon zastoupené vozy značky BMW s podílem 17,5 procenta, na druhém místě je Tesla s 15,2 procenta. Třetím nejprodávanějším elektroautem je Škoda s 13,3 procenta trhu, následovaná Volkswagenem.

Motoristé s oprávněním B by mohli řídit vozy do 4250 kilogramů. Platit by to mělo jen pro elektroauta

Číst článek

Mezi elektromobily se vyskytují často luxusní značky vozů, což žene průměrnou cenu těchto aut nahoru. Například vozy Porsche tvoří čtyři procenta nabídky a přitom dosahují průměrné ceny 2,799 milionu korun.

Hlavní obava řidičů je u elektromobilů podle partnera EY pro automobilový průmysl Petra Knapa vždy ze stavu baterie a tedy reálné užitné hodnoty vozu. Klíčové je tedy mít možnost věrohodně potvrdit skutečný stav kapacity baterie a způsobu jejího předchozího užívání.

„Rychlý technický vývoj v parametrech elektrických aut pak činí těžko odhadnutelnou budoucí zůstatkovou hodnotu vozu. Neočekávatelné skokové změny v zůstatkové hodnotě mohou ale v dalších letech potkat různé pohony,“ dodal.

Podle ředitele Cebie Martina Pajera je důležité, aby prodávaný elektromobil nebyl po vážnější havárii, protože ta může mít mnohem větší dopad než u aut se spalovacím motorem. Špatně opravený elektromobil může ve svém důsledku i začít hořet a ohrozit posádku na životě i při běžném provozu.

Švédsko chce elektrifikovat 3000 kilometrů dálnic do roku 2045. Umožnilo by to zmenšit baterie v autech

Číst článek

„Opravené elektromobily po haváriích mohou být potenciálně nebezpečné, pokud nedojde k výměně baterie, jejíž cena často přesahuje polovinu hodnoty nového auta. Pokud dojde k vnitřnímu poškození baterie, nemusí být poškození na první pohled znatelné a baterie může i v opraveném autě nějakou dobu fungovat, v tom případě ovšem může jít o časovanou nálož - po několika týdnech může dojít v baterii díky vnitřnímu poškození ke zkratu a požáru,“ dodal Pajer.

V Česku se za pět měsíců letošního roku prodalo 2359 nových elektromobilů, což je meziroční nárůst o 79 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme