‚Budeme bojovat za Apple Store.‘ Babiš jednal v Davosu s Timem Cookem, chce prodejnu v Praze

Americká společnost Apple by mohla v Praze otevřít první prodejnu Apple Store ve střední a východní Evropě. Po čtvrteční schůzce s šéfem firmy Timem Cookem to ve švýcarském Davosu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Čeští představitelé jednali v Davosu i se zástupci firmy IBM.

Davos (Švýcarsko) (Aktualizováno: 20:13 24. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) | Foto: Piroschka van de Wouw | Zdroj: Reuters

Místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček sdělil, že Česko a IBM mají zájem na spolupráci při vývoji umělé inteligence.

Havlíček v tom vidí příležitost pro otevření jednoho z největších center pro vývoj umělé inteligence v Evropě.

Babiš chce problematiku Huawei projednávat na Evropské radě. Se zástupci firmy se sejde ve čtvrtek

Číst článek

Podle Havlíčka by v Česku mohlo vzniknout podobné centrum pro umělou inteligenci, jaké ve spolupráci s IBM vytváří Francie, kde je nyní zaměstnáno na 200 lidí.

„Bude to investice. Ne do budov a nějakých nových paláců, ale investice do know-how, do lidí,“ sdělil Havlíček po schůzce s viceprezidentem IBM Martinem Schroeterem.

Na Staroměstském náměstí?

Havlíček společně s Babišem jednali také se zástupci Applu o možném vytvoření Apple Storu v Praze.

Podle Havlíčka by otevření prodejny navázalo na českou inovační strategii. „Jsou nadšeni z naší inovační strategie, protože vidí, že míříme mezi technologické lídry. Vidí, že jsme zemí umělé inteligence, že tady budujeme špičková centra,“ řekl po jednání s Cookem a dalšími zástupci společnosti.

„A my říkáme, že když chceme být technologickým lídrem, není možné, aby tu nebyl Apple Store,“ dodal.

Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi.

16:54 – 24. 01. 2019

58 517

Andrej Babiš nechtěl odhadovat, za jak dlouho by prodejna v Praze mohla vzniknout. Podle něj je otázkou i nalezení vhodného místa, protože firma pro své obchody vyžaduje prestižní lokality.

Poznamenal, že obchod by mohl vzniknout na Staroměstském náměstí v budově, kde nyní sídlí ministerstvo pro místní rozvoj. „Ten je jenom v deseti evropských zemích, jeden je přímo v pařížském Louvru,“ napsal na twitteru k prodejnám.

Apple provozuje ve světě zhruba 400 svých značkových obchodů. Ve střední a východní Evropě žádný není, nejbližší z českého pohledu je v Berlíně.

Jednání o 5G

Babiš, Havlíček a vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla jednali v Davosu také s představiteli americké firmy AT&T o mobilních sítích páté generace.

Čína varovala zaměstnance státních firem před cestami do USA. Mají si s sebou brát jen zabezpečená zařízení

Číst článek

Podle Dzurilly jednání byla v obecné rovině, diskuse se vedla mimo jiné o aukcích 5G sítí a o investicích, které je nutné udělat.

V debatě o mobilních technologiích bude Babiš pokračovat v Davosu i v pátek, kdy se dopoledne sejde s předsedou představenstva čínské firmy Huawei Kenem Hu.

Před výrobky Huawei a také další čínské společnosti ZTE varoval před Vánocemi český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něj mohou představovat bezpečnostní riziko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme