Archiv | zprávy ze dne 19. října 2000

|Zprávy z domova

Sněmovna podpořila rozpočtový schodek 49 miliard korun

Poslanecká sněmovna dnes podle očekávání podpořila v prvním sněmovním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2001. Sněmovna schválila základní rámec rozpočtu, který počítá s příjmy 636,2 miliardy korun, výdaji 685,18 miliardy korun a schodkem 48,98 miliardy korun. Rozpočet podpořilo 127 ze 182 přítomných poslanců, proti hlasovalo 34. Vládní návrh rozpočtu podpořili po předchozí dohodě poslanci ČSSD a ODS. Poslanci ostatních stran již v rámci rozpočtové rozpravy dali najevo, že rozpočet podpořit nehodlají. V dalších dnech budou o jednotlivých rozpočtových kapitolách jednat sněmovní výbory.

|Ekonomika

Rakouský parlament přijal usnesení proti Temelínu

Rakouská Národní rada (dolní komora parlamentu) dnes krátce po půlnoci jednomyslně přijala usnesení, v němž žádá spolkovou vládu Wolfganga Schüssela, aby se na národní i evropské úrovni usilovala zabránit definitivnímu zpuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Podle usnesení má Rakousko vést s Českou republikou jednání, během nichž by Vídeň měla svému severnímu sousedu v případě jeho odstoupení od provozování Temelína nabídnout pomoc. Spolková vláda má nadále prosazovat uskutečnění mezinárodní zkoušky vlivu české elektrárny na životní prostředí.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Klaus je uražen usnesením rakouských poslanců

Šéf Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se cítí být uražen a dotčen tím, že dolní komora rakouského parlamentu dnes přijala usnesení, v němž požádala vládu kancléře Wolfganga Schüssela, aby se na národní i evropské úrovni snažila zabránit definitivnímu spuštění jaderné elektrárny Temelín. Premiér Miloš Zeman dnes před novináři zopakoval, že respektuje- li Temelín evropské požadavky na jadernou bezpečnost, "je dobré všimnout si, že stojí na území České, nikoli Rakouské republiky".

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Další oběti záplav ve švýcarsku

Ve švýcarském kantonu Wallis si sesuvy půdy a záplavy vyžádaly dosud jedenáct obětí na životech a po pěti osobách se ještě pátrá. Devět těl nalezli záchranáři v troskách obce Gondo, kde se v sobotu protrhla ochranná hráz vybudovaná proti sesuvům půdy ve svahu a na 40 metrů široká lavina bahna a kamení se svezla na vesnici, kde zničila tucet domů. Záchranáři tam hledají ještě nejméně tři osoby.

|Milan Kopp |Ekonomika

Z nemocných zvířat se nebudou vyrábět krmiva

Evropská komise dnes přijala návrh zákazu používat nakažená mrtvá zvířata jako surovinu pro výrobu krmiv. Cílem je posílit důvěru spotřebitelů v nezávadnost potravin a snížit riziko nemoci šílených krav a nákazy dioxiny. Návrh, který ještě musí schválit členské státy EU a Evropský parlament, zjednodušuje stávající veterinární normy pro nakládání s odpadem ze zvířat, aby odpovídaly nejvyšším standardům ochrany zdraví lidí a zvířat.

|Milan Kopp |Ekonomika

Mertlík nevyloučil další jednání o rozpočtu

Ministr financí Pavel Mertlík dnes nevyloučil, že o vládním návrhu státního rozpočtu na příští rok se bude dále jednat mezi sociální demokracií a ODS. V rozhovoru s novináři poté, co sněmovna návrh státních financí úspěšně projednala v prvním čtení, uvedl, že další jednání by se týkala přesunů financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami.

|Zprávy z domova

ODS a ČSSD se dohodly o státním rozpočtu

Zástupci ČSSD a ODS se na dnešní ranní schůzce dohodli, že dvacet miliard korun z výnosu privatizace bude příští rok přiděleno na umoření státního dluhu. Schůzku vyvolala ODS před jednáním sněmovny o návrhu rozpočtu na příští rok 2001 a šéf ODS Václav Klaus po jednání vyjádřil před novináři naději, že rozpočet bude v prvním čtení schválen bez problémů.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

ČR, Slovensko a Maďarsko uvolní svůj agroobchod

Liberalizaci zahraničního obchodu se zemědělskými produkty mezi ČR, Slovenskem a Maďarskem lze očekávat nejpozději na začátku příštího roku. Po dnešním jednání ministrů zemědělství zemí Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) to na tiskové konferenci uvedla ředitelka odboru mezinárodního obchodu českého ministerstva zemědělství Martina Haverová. Dodržení termínu podmínila hladkým průběhem schvalovacího procesu dvoustranných smluv, na jejichž základě by tyto země obchod se zemědělskými produkty uvolnily.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

ČSOB prohrála první kolo sporu o IPB Pojišťovnu

Krajský obchodní soud v Praze zamítl požadavek Československé obchodní banky na to, aby společnost Cetus nemohla nakládat s akciemi IPB Pojišťovny ve svém vlastnictví. Ve večerním zpravodajství o tom dnes informovala televize Prima a připomněla, že společnosti Cetus a Domeana se přou s ČSOB o to, komu pojišťovna patří.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Senát zvolil kandidáty na ombudsmana

Bývalého ministra spravedlnosti Otakara Motejla dnes Senát vybral jako prvního ze dvou kandidátů na funkci veřejného ochránce práv ombudsmana. Motejl získal v tajné volbě 46 ze 67 hlasů. Druhým kandidátem Senátu byla zvolena členka Nejvyššího kontrolního úřadu Marie Hošková. Ta získala ve druhém kole tajné volby 35 hlasů od 63 přítomných senátorů.

|Milan Kopp |Ekonomika

Jak udělit licence mobilním operátorům?

Ministerstvo dopravy a spojů bude navzdory dnešní dohodě ODS a ČSSD vládě navrhovat udělení tří licencí na provozování sítě mobilních telefonů třetí generace za předem stanovenou cenu současným mobilním operátorům. Potvrdila to mluvčí úřadu Ludmila Roubcová.

|Sport

Praha je o krok blíž k mistrovství světa v hokeji

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje dnes na mimořádném zasedání ve Velké Bíteši přijal nabídku vládního zmocněnce pro mistrovství světa Ladislava Malého, že stát zaplatí svazu sídlo v nové víceúčelové hale v Praze. Pokud tělovýchovná jednota Bohemians, která má pozemky na Hagiboru v trvalém užívání, uzavře smlouvu se sdružením finských investorů Multi-Areena Praha a hala bude včas postavena, už nic nebrání konání světového šampionátu v Praze v roce 2003.

|Zprávy z domova

Karel Šiktanc převzal Státní cenu za literaturu

Autor více než dvou desítek básnických sbírek, pohádek a televizních her, Karel Šiktanc se stal letošním laureátem Státní ceny za literaturu. Ocenění, které uděluje ministr kultury od roku 1995, získal dvaasedmdesátiletý Šiktanc za básnickou sbírku Šarlat z loňského roku. Státní cena za překladatelské dílo 2000 patří Anně Valentové, která do češtiny přeložila román maďarského prozaika a někdejšího fotoreportéra Pétera Nádase Kniha pamětí.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Koštunica jednal se šéfem tajné policie

Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica se dnes poprvé setkal se šéfem srbské státní bezpečnosti Radem Markovičem. Setkání se rovněž zúčastnil šéf generálního štábu Jugoslávské armády generál Nebojša Pavkovič a srbský prezident Milan Milutinovič. Jednali o bezpečnostní situaci v zemi. Podle komuniké "účastníci trvali na nezbytnosti toho, aby Jugoslávská armáda a jednotky policie plnily všechny své právní povinnosti".

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Oficiální výsledky prezidentských voleb v Jugoslávii

Vojislav Koštunica získal v prezidentských volbách z 24. září 50,24 procenta hlasů. Vyplývá to z oficiálních výsledků voleb, které dnes zveřejnila jugoslávská federální volební komise. Pro Koštunicova hlavního protivníka, dnes už bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče hlasovalo 37,15 procenta voličů.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Na Blízkém východě není stále klid

V oblasti Nábulusu na západním břehu Jordánu opět vypukly nepokoje. Židovští obyvatelé osady Aškar zabili jednoho Palestince při přestřelce. Další dva osadníci a dva Palestinci jsou zraněni. Dnes skončí lhůta, do které měli obě strany ukončit násilí. Podle izraelského úřadujícího ministra zahraničí Šlomo ben Amiho se ale nezdá, že by se situace na palestinských územích uklidňovala.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru