Basketbalisté i podruhé pod koučem Ocampem prohráli. ‚Buďte trpěliví,‘ žádá fanoušky Hruban

Ani 18 bodů kapitána Vojtěcha Hrubana neodvrátilo druhou porážku českých basketbalistů na přípravném turnaji v portugalském Viana do Castelo. Čeští reprezentanti podlehli domácímu výběru 79:91 a třiatřicetiletý křídelní hráč litoval v rozhovoru s novináři chyb, které pramenily ze sehrávání obměněného týmu. Věří přesto, že se výběr nového kouče Diega Ocampa bude postupně zlepšovat a do srpnové olympijské předkvalifikace bude konkurenceschopný.

Viana do Castelo (Portugalsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban v dresu české reprezentace

Vojtěch Hruban v dresu české reprezentace | Zdroj: Profimedia

„Oproti zápasu s Pobřežím slonoviny to byl posun dopředu. Dnes jsme si líp dokázali pohlídat balon a neměli tolik ztrát. Soupeř už z toho neměl takové dvojtaktové cvičení,“ připomněl Hruban páteční porážku na turnaji s africkým týmem (81:97).

Na basketbal nedokážu nemyslet ani hodinu, říká trenérka Ptáčková. Prohry na turnajích ji bolí dlouho

Číst článek

„Chyb je ale pořád strašně moc. V útoku si nejsme schopní vyhovět, v obraně děláme stupidní chyby. Je tam spousta snahy, ale bohužel to zatím jde směrem, který nepomáhá,“ doplnil bývalý hráč Nymburka.

Češi ani ve druhém duelu neudrželi soupeře pod hranicí devadesáti bodů. Proti Portugalsku vedli jen v úvodu, soupeř poté utekl do dvojciferného náskoku a ten si ve druhé půli pohlídal.

„Měli jsme moc útoků, kdy jsme dokázali bránit patnáct, sedmnáct, dvacet vteřin a pak dostali jednoduchý koš. To strašně sráží,“ řekl Hruban.

„Snažíme se presovat, hrát nátlakově, ale místo toho, abychom z toho měli nějakou hru my, tak naopak soupeř získá přesilové situace a výhodu. To je něco, na čem musíme pracovat. Nedá se nic dělat. Je to nějaký proces a cesta. Můžeme jen fanoušky poprosit, aby s námi byli trpěliví,“ podotkl devítinásobný vítěz české ligy.

Londýn nebyl můj šálek čaje, říká basketbalista Hruban. Do Francie se těší na klid i na trenéra

Číst článek

Věří, že každý další zápas obměněnému týmu, kde chybí Tomáš Satoranský, Jan Veselý, Ondřej Balvín, Patrik Auda a zatím také Jaromír Bohačík, Martin Peterka, Vít Krejčí či James Karnik, pomůže. Národní tým čeká v Portugalsku ještě nedělní duel s Jordánskem, příští týden následuje od 4. do 6. srpna turnaj v Brně. Předkvalifikace o OH 2024 se uskuteční od 12. do 20. srpna.

„Já věřím, že se tým postupně posune. Je to na nás, trenérovi a celém týmu, abychom se dokázali konsolidovat,“ řekl Hruban.

„Jiná cesta než pracovat, koukat dopředu a nahoru není. Nemáme kouzelný proutek, kterým bychom mávli a najednou bude vše fungovat. Tým je hodně nový a musíme to dát dohromady. Jinak to nejde,“ doplnil Hruban.

Sám se snaží z pozice kapitána a jednoho z nejzkušenějších hráčů tým motivovat. A to na hřišti i mimo něj.

„Snažím se s kluky mluvit a nevěšet hlavu, ať se děje, co se děje. To ničemu nepomůže. Budeme pokračovat, jak jsme hráli doteď. Nemůžeme sedět a vzdychat, že jsme prohráli s Portugalci. Musíme se zítra vrátit a zkusit vylepšit něco, co jsme dnes dělali špatně. Můžeme zlepšovat spoustu věcí. A když to půjde takhle postupně, věřím, že na kvalifikaci budeme konkurenceschopní,“ dodal Hruban.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme