Máme moc obcí a je to drahé. NERV ale neříká, že budeme trhat obecní cedule, hájí komisi její člen

Česko má vzhledem k počtu obyvatel enormní počet obcí. V 16 krajích je 76 okresů a 6249 obcí. Ve městech ale žije 70 procent obyvatel. V Evropě je na tom podobně jen Francie. „Vyjadřuje to potřebu lidí rozhodovat sami o sobě. Já si myslím, že je to spíš pozitivní,“ říká Petr Drahovzal, starosta Velkého Oseku na Kolínsku a místopředseda Svazu měst a obcí. Národní ekonomická rada vlády (NERV) upozorňuje, že je systém samospráv nepřiměřeně drahý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bedřichovský obecní úřad

Česko má vzhledem k počtu obyvatel enormní počet obcí a starostů (ilustrační foto) | Zdroj: Facebook obce Bedřichov

Člen rady, ekonom Aleš Rod, nicméně upřesňuje, že NERV jde hlavně o racionalizaci fungování místní správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Zaostřeno Víta Pohanky

„Udělala se z toho mediální zkratka, podle které chce NERV rušit obce – a já tomu rozumím, ale není pravdou, že bychom někde chtěli vytrhávat obecní cedule,“ dodává.   

Jenže problém struktury osídlení v Česku je hlubší, než si někdy uvědomujeme, a ani citlivě provedená reforma ho nevyřeší, vysvětluje Radim Perlín, vedoucí Výzkumného centra Rural Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 

Daň z nemovitosti náleží obcím. Je to příspěvek občanů do místa bydliště, říká šéf Svazu měst a obcí

Číst článek

„Nejenže máme 6,2 tisíce obcí, ale celkem dvanáct až třináct tisíc vesniček, které k nim připadají. Například město Sedlec-Prčice se skládá z 27 místních částí.” 

A v každé z nich čekají obyvatelé úroveň veřejné dopravy, dostupnosti služeb a vzdělání srovnatelnou s tou, jaké se těší obyvatelé větších sídel. Jsou přitom rozeseté po krajině ve vzdálenosti jednoho nebo i dvou kilometrů.

To mimo jiné neúměrně prodražuje hromadnou dopravu, kterou každý bere jako samozřejmost ale musejí ji dotovat kraje. 

Co s tím? Jaké slučování obcí by mělo smysl – a jaké rozhodně ne? A vedla by větší spolupráce obcí vůbec k nějaké úspoře? Poslechněte si celé Zaostřeno Víta Pohanky, audio je v úvodu článku.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme