Kriminalisté mají připravený návrh na podání obžaloby, který v následujících dnech předloží státnímu zástupci. Dvojice měla působit jako organizovaná skupina, proto jí hrozí až osmileté vězení.
S obecným trendem společenských změn by vánoční pečení mělo být v nemilosti. Všemocný úředník by mohl spočítat uhlíkovou stopu způsobenou dovozem vanilky, výrobou kandovaného ovoce a vařením marmelád.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Kde jsou moderní trendy žití? Například šetření energiemi, nepřejídání se, čas pro věnování se sama sobě, čas pro péči o své zdraví, a ne o rozlet v nás dřímající cukrovky. Zastavme to! Anebo ne?
Španělské churros, francouzské eclairs i chodsko-plzeňské koláče v netradiční provedení. Tyto recepty čekají na čtenáře nové knihy cukrářky, která se proslavila jako porotkyně pořadu Peče celá země.
Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Desítky z nich si nyní ve facebookové skupině stěžují, že prodejci s názvem Jiříkova kuchyně poslali zálohu a ten poté přestal komunikovat. Každý z okradených přišel o několik stovek až tisíc korun.
Byty jsou v Česku nejhůře dostupné od finanční krize v roce 2008, píše deník E15. A podnikatelé se podle Mf Dnes chtějí se státem soudit o náhrady kvůli koronaviru.Více ve výběru z médií Radiožurnálu.
Pandemie koronaviru podle Lidových novin přivádí k troubě i ty, kteří v minulých letech raději kupovali hotové cukroví. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.
Dobu předvánoční si lze krásně užít tím, že do darů předáte kus svého já a v souladu s trendem „home made“ připravíte laskominy a podělíte se o své výtvory.
Název december je zaveden ve většině západních států, a to díky Římanům, kteří měli deset měsíců v roce. Desátý je december, kdy základ slova je „decem“, latinsky číslovka deset.
V 11. století začali mniši do těsta přidávat zázvor a perníčky dosáhly dnešní podoby. To už katoličtí mniši začali používat při pečení různé složité formy zobrazující náboženské symboly.
Špatné trávení, potíže se žlučníkem nebo pálení žáhy. To vše může potrápil lidi během vánočních svátků. Jak se tomu vyhnout a co pomáhá zmírnit následky, radí Česká lékárnická komora.
Datle s honosným názvem Majestic Medjool jsou opravdu obrovské a majestátní, navíc jsou naplněné půlkami vlašských ořechů, některé marcinápem a jiné mandlemi. Přímo boží hostina.
V anglické kuchyni pochází první zmínka o masovém pie z dob křižáckých výprav, tedy někdy z 12. století. Kuchyně Středního východu míchala maso s exotickým kořením a výsledkem byl sladkoslaný koláček.
Lyžaři patří mezi nejohroženější druhy, co se vánočního klidu a volna týče. Letos to pocítil i čerstvý český reprezentant Jan Hudec. Po letech v Kanadě mohl sice prožít moravské Vánoce se vším všudy, ale musel je oslavit dřív a odjet trénovat na úterní závod Světového poháru v italské Santa Catarině.
Lucky, Barborky nebo třeba koledníci. To jsou postavy, které dnes ve městech, ale ani na některých vesnicích, už jen tak nepotkáte. Z období adventu i vánočních svátků se většina lidových tradic pomalu vytrácí. Skanzen ve Strážnici proto každoročně pořádá speciální program „Radujme se, veselme se“, ve kterém tyto zvyky připomíná.
Češi utratí za nákup surovin na pečení cukroví až 1500 korun. Stoupá ale počet těch, kteří si vánoční sladkosti kupují. Za hotové cukroví v obchodě zaplatí podle průzkumu jednoho z českých hypermarketů nejčastěji 500 korun.
Někteří lidé nemají čas nebo náladu péct doma vánoční cukroví, proto si ho raději koupí. Pečení na zakázku je tak dobrá příležitost, jak si přivydělat při studiu nebo na mateřské dovolené. Češi si také v posledních dnech oblíbili hotová těsta, která prodávají supermarkety.
Nejrůznější druhy vánočního cukroví se teď hromadí v českolipském Centru textilního tisku. Vyhlásilo třetí ročník soutěže, ve které se může každý pochlubit s tím svým. Nechybí klasické vanilkové rohlíčky podle rodinných receptů nebo cukroví z kávy a z medového perníku.
Lidí, kteří na internetu hledají recepty na vánoční cukroví, začíná zvolna přibývat už na konci letních prázdnin. Hlavní vlna zájmu přichází v polovině listopadu.
Cukráři na Vysočině si o volném víkendu můžou nechat jenom zdát. Tráví ho v bílé zástěře výrobou vánočního cukroví, které se teď peče opravdu ve velkém. Objednávek mají letos tolik, že hlavně v malých provozovnách už žádné další nemohou přijímat.
V Dalešicích pivem voní i cukrářství. V obci se známým postřižinským pivovarem vyrábějí pivní cukroví. Lidé si ho dávají i na Štědrý večer. Cukrářka Renata Vonešová peče ze sladu a mláta, navzdory tvrzení odborníků, že ze sladu se nic upéct nedá. Cukrářku navštívil v její výrobně náš reportér.