Lidé se v restauracích mohou informovat na alergeny v jídle a původ masa
Lidé by měli mít o jídle v restauracích více informací než doposud. Podle Evropského parlamentu musejí země EU zajistit, aby každý strávník věděl, jaké alergeny jeho jídlo obsahuje.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka by čeští restauratéři uvítali, kdyby se informace lidé dovídali pouze na požádání:
„No já bych rád, kdybychom nebyli opět evropštější než Evropa, protože to, co bylo schváleno, je v podstatě pouze to, že u nebalených potravin na vyžádání je povinnost sdělit konkrétně, jaké alergeny ta potravina obsahuje. Pokud by se to mělo týkat celé škály, to znamená kalorická hodnota, doporučená dávka, obsah ingrediencí, pak si nedovedu představit, jak by se to aplikovalo v restauracích, například na jídelních lístcích a hlavně, jak by to ten kuchař určoval.“
Kromě povinnosti informovat strávníky o obsahu alergenů v jídle rozhodl Evropský parlament také o nutnosti označování původu drůbežího, vepřového, skopového a jehněčího masa. Poslanci tak reagovali na nedávnou potravinovou aféru s dioxiny.